Nytt regelverk - hva betyr det for deg som har uførepensjon?

Offentlig tjenestepensjon er endret for deg som er født i 1963 eller senere. Det påvirker også deg som har uførepensjon fra KLP, enten du er helt eller delvis ufør. Her er det viktigste du trenger å tenke på. 

NB: Dette er en artikkel for deg som har aldersgrense 70 i stillingen din og som er født i 1963 eller senere. 

Du som har 100 prosent uførepensjon

Hvis du er født i 1963, kan du få uførepensjonen fra KLP frem til du fyller 67 år, og så søke om alderspensjon. Er du født senere, er det foreslått at tidspunktet for når du kan få alderspensjon vil øke med én måned for hvert år du er født etter 1963.  

Selv om det er kommet nye regler for alderspensjon, vil ikke dette påvirke utbetalingen av uførepensjonen din fra KLP. Så lenge du mottar uførepensjon, vil du fortsette å spare opp til alderspensjonen din som om du var i jobb. Det som er viktig å huske på er at du selv må søke om alderspensjon - dette skjer ikke automatisk. Du kan tidligst søke om alderspensjon tre måneder før du ønsker å starte uttaket. 

Alderspensjonen fra KLP vil bestå av flere pensjonsdeler. Fra du er 62 år har du som er født i 1963 mulighet til å ta ut pensjonsdelen som heter betinget tjenestepensjon, samtidig som du har 100 prosent uførepensjon. Er du født i 1964 eller senere, er det foreslått at tidspunktet for når du kan ta ut betinget tjenestepensjon vil øke med en måned for hvert årskull. Men, det kan være lurt å vite at utbetalingen blir større jo lengre du venter, og at utbetalingen vil vare livet ut. De andre pensjonsdelene i alderspensjonen kan du tidligst ta ut når du ikke lengre har uførepensjon.  

Du som har delvis uførepensjon fra KLP 

Hvis du er født i 1963, kan du få uførepensjonen fra KLP frem til du fyller 67 år, og så søke om alderspensjon. Er du født i 1964 eller senere, er det foreslått at tidspunktet for når du kan få alderspensjon vil øke med én måned for hvert år du er født etter 1963. Det som er viktig å huske på er at du selv må søke om alderspensjon - dette skjer ikke automatisk. Du kan tidligst søke om alderspensjon tre måneder før du ønsker å starte uttaket.

Med delvis uførepensjon fra KLP, kan du som er født i 1963 velge å ta ut alderspensjon fra du fyller 62 år, samtidig som du fortsetter å jobbe. Er du født i 1964 eller senere, er det foreslått at tidspunktet for når du kan ta ut alderspensjon vil øke med en måned for hvert årskull. Men det kan være lurt å vite at utbetalingen blir større jo lengre du venter. Vær imidlertid klar over at alderspensjonen er endret, og nå består av flere ulike pensjonsdeler. Disse kan du velge å ta ut samtidig, eller hver for seg.  

Dette er pensjonsdelene i alderspensjonen din: 

Alderspensjon opptjent før 2020: Dette er alt du har tjent opp i pensjon frem til 1. januar 2020. Denne delen kan tas ut i kombinasjon med delvis uførepensjon fra KLP, men det er et krav at du tar ut minst 20 prosent alderspensjon fra Nav samtidig.    

Påslagspensjon: Dette er pensjonen du har tjent opp etter 1. januar 2020. For å kunne ta ut påslagspensjon sammen med uførepensjon, kan ikke den totale pensjonsgraden overstige 100 prosent. Har du for eksempel 40 prosent uførepensjon, kan du bare ta ut 60 prosent påslagspensjon samtidig. Årlig påslagspensjon må også utgjøre minst 0,3 G , og det vil være vanskelig for mange uførepensjonister i de første årskullene fra 1963 å oppnå. I så fall utbetales påslagspensjonen først når du ikke lenger har uførepensjon.

AFP livsvarig: AFP er gjort om fra å være en tidligpensjonsordning til å bli AFP livsvarig. Som navnet tilsier utbetales denne livet ut. Det er strenge vilkår for å kunne ta ut AFP livsvarig, men oppfyller du dem, kan også du som har delvis uførepensjon ta ut AFP. Noen viktige vilkår er at du må være i aktiv stilling helt frem til AFP starter og du kan ikke ha uføretrygd fra Nav etter fylte 62 år. Oppfyller du ikke vilkårene, kan du ha rett på betinget tjenestepensjon i stedet.  

Her får du en fullstendig oversikt over hvilke vilkår du må oppfylle for å få AFP livsvarig.

Uføretrygd eller AFP livsvarig? 

Har du uføretrygd fra Nav etter at du har fylt 62 år, kan du ikke få AFP livsvarig fra KLP. Ønsker du å søke om AFP livsvarig, må du derfor si fra deg uføretrygden før du fyller 62 år. Hva som vil lønne seg for deg, kommer an på flere faktorer, som helse, og hvor mye de to ulike pensjonene utgjør på kort og lang sikt. 

Selv om uføretrygden kun blir utbetalt frem til du er 67 år, mens AFP livsvarig gir utbetaling resten av livet, kan det likevel være at uføretrygd gir deg mer samlet sett. Det er derfor viktig å regne på hva som passer best for deg før du tar en beslutning. Ta gjerne en sjekk i pensjonskalkulatoren, eller kontakt oss, for å finne ut hva som er best for deg. 

Siden det er et krav om at du må være i jobb helt frem til du tar ut AFP livsvarig, vil ikke du som har 100 prosent uførepensjon kunne oppfylle dette - og dermed heller ikke motta AFP livsvarig.

kalkulator

Pensjonskalkulator

Få oversikt over hva du kan få i pensjon.

Sjekk din pensjon

Les også

mann paa fjelltopp

Slik blir din pensjon

22.04.25

Offentlig tjenestepensjon har fått nye regler - og hvis du er født i 1963 eller senere, gjelder disse for deg. Endringene betyr at pensjonen din i større grad blir beregnet ut fra hvor mye du har tjent gjennom yrkeslivet.

Tre mennesker som står utendørs med en sykkel og smiler

Hva er egentlig AFP livsvarig

19.02.25

Du som er født i 1963 eller senere har fått en helt ny AFP-ordning. Det viktigste er at den ikke lenger er en tidligpensjonsordning som kun gjelder noen få år, men er blitt en del av alderspensjonen din og vil vare livet ut. 

Tre stående kollegaer rundt et bord.

Ta AFP- sjekken!

13.03.25

AFP-sjekken er et nyttig verktøy for deg over 50 år som ønsker å sikre at du oppfyller vilkårene for AFP livsvarig. Ved å bruke sjekken regelmessig, kan du unngå å miste retten til AFP.