Fra nyttår innføres det nye pensjonsregler. Pensjonsforliket som ble vedtatt tidligere i år medfører blant annet at de som er født i 1964 eller senere må jobbe lenger. Det ønskes også at uførepensjonister får en bedre alderspensjon og at det blir en sterkere utvikling av minsteytelsene i folketrygden.
De ulike pensjonsdelene i alderspensjon
For deg som er født i 1963 eller senere, vil alderspensjonen din bestå av flere deler, avhengig av når du er født, hva slags jobb du har hatt og når du jobbet i offentlig sektor. Her er en forklaring på de ulike pensjonsdelene, og hvordan de til sammen utgjør din alderspensjon.
Nye regler – flere deler i pensjonen
Fra 2025 blir offentlig tjenestepensjon annerledes for deg som er født i 1963 eller senere. Pensjonen deles nå opp i flere deler, og det du tjener gjennom hele yrkeslivet får større betydning. Målet er å gi deg mer fleksibilitet og flere valg, men det kan også være lurt å planlegge litt for å få mest mulig ut av pensjonen din. Her får du en enkel oversikt over hva de ulike delene betyr for deg.
Hovedlementene
Alderspensjon opptjent før 2020
Påslagspensjon (pensjon opptjent fra 2020)
AFP livsvarig
Alderspensjon fra NAV
Noen kan også få:
Betinget tjenestepensjon
Særalderspåslag
Overgangstillegg
Alderspensjon opptjent før 2020
Denne pensjonsdelen inneholder pensjonsopptjeningen din i offentlig tjenestepensjon før 01. januar 2020. Den er inkludert for å sikre at den pensjonen du opptjente før regelendringene i 2020, forblir som forventet og ikke påvirkes av de nye reglene.
Les mer om Alderspensjon opptjent før 2020
Påslagspensjon (pensjon opptjent fra 2020)
Påslagspensjonen ble innført med nye regler og består av pensjonsopptjening i offentlig tjenestepensjon fra 01. januar 2020. Her settes en prosent av lønnen til side hvert år, og denne delen kan tas ut gradvis.
AFP livsvarig og betinget tjenestepensjon
AFP (Avtalefestet pensjon) er en pensjonsdel som du sparer til hele livet ved at det settes av en prosent av lønnen hvert år, fra du er 13 til 62 år. Det gjelder det du har tjent, både i offentlig og privat sektor. Betinget tjenestepensjon er en pensjon for dem som ikke oppfyller vilkårene for AFP, her settes det av en prosent av lønnen din av det du tjener etter 01. januar 2020 i offentlig sektor.
Les mer om Betinget tjenestepensjon
Alderspensjon fra Nav (folketrygden)
Alle som bor eller jobber i Norge opparbeider seg rett til alderspensjon fra Nav (folketrygden). Denne beregnes og utbetales av Nav.
Les mer om Alderspensjon fra Nav
Særalderpåslag
Særalderpåslaget er et tillegg i alderspensjonen for deg som har særaldersgrense i stillingen din.
Les mer om pensjon for deg som har særaldersgrense
Overgangstillegg
Dette er et tillegg i alderspensjonen for de som er født i 1963 til 1970, og som ønsker å slutte å jobbe før de er 67 år.
Hvordan pensjonsdelene henger sammen
Hvis du har jobbet i offentlig sektor både før og etter 2020, vil du få både alderspensjon opptjent før 2020 og påslagspensjon. Hvis du oppfyller vilkårene, kan du i tillegg ha rett på AFP livsvarig. Hvis du ikke har rett til AFP, kan du få betinget tjenestepensjon i stedet. Dette betyr at du kan ha flere ulike pensjonsdeler avhengig av din arbeidshistorikk og hvilke vilkår du oppfyller.
Dersom du er født mellom 1963 og 1970 og slutter å jobbe før fylte 67 år, kan du ha rett til et overgangstillegg. Det gir deg et tillegg i alderspensjonen og sikrer en rettferdig overgang til det nye regelverket.
Hvis du har særaldersgrense, kan du ha rett til særalderspåslag. Dette gir deg mulighet til å slutte å jobbe tidligere, uten å miste for mye i pensjon.
Alderspensjon fra Nav er for de fleste den største delen av den samlede alderspensjonen. Denne kan tas ut fleksibelt fra 62 år, og du kan kombinere den med alderspensjon fra KLP. Jo lengre du venter med uttaket, desto høyere blir årlig utbetaling fra Nav.
Til sammen utgjør disse delene din samlede alderspensjon. Beløpet du får årlig, avhenger av hvor mye du har tjent opp, når du starter uttaket, og hvilke deler du har rett til.
Les også
Regler for AFP livsvarig for deg som er født i 1963 eller senere
09.01.25
Den 18. desember 2024 ble det i KS sitt tariffområdet, enighet om ny AFP (avtalefestet pensjon) for deg som er født i 1963 og senere. I kommune og helsesektoren er AFP en del av tariffavtalen. AFP blir en livsvarig ytelse som kommer i tillegg til pensjon fra KLP og Nav.
Nytt om pensjon i 2025
09.01.25
I 2025 skjer det flere viktige endringer innen pensjonsområdet, og særlig for offentlige ansatte født i 1963 og senere.