Tre stående kollegaer rundt et bord.

AFP-sjekken

AFP-sjekken er et nyttig verktøy for de over 50 år som ønsker å sikre at de oppfyller vilkårene for AFP livsvarig. Ved å bruke sjekken regelmessig, kan du unngå å miste retten til AFP. Husk at du i offentlig sektor har en AFP-arbeidsgiver, slett ikke alle i det private har det.

AFP-sjekken

AFP-sjekken er et nyttig verktøy for de over 50 år som ønsker å sikre at de oppfyller vilkårene for AFP livsvarig. Ved å bruke sjekken regelmessig, kan du unngå å miste retten til AFP. Husk at du i offentlig sektor har en AFP-arbeidsgiver, slett ikke alle i det private har det.

Viktige valg etter fylte 53

For de som nærmer seg 53 år, er det viktig å være oppmerksom på at vilkårene for AFP ved fylte 62 år, baserer seg på 7 av de siste 9 årene. Det betyr at hva du gjør i denne perioden kan ha stor betydning for om du kvalifiserer til AFP. For å beholde retten til AFP, må du ha vært i en AFP-berettiget stilling i minst 7 av de siste 9 årene før du fyller 62 år. Derfor kan det være risikabelt å bytte jobb eller endre arbeidsforhold etter fylte 53 år, uten å ta hensyn til hvordan dette kan påvirke pensjonsrettighetene dine.

Dette må du oppfylle for å få AFP

For å få AFP, må du oppfylle spesifikke vilkår ved to tidspunkt: når du fyller 62 år og når du tar ut pensjonen.

Her kan du se en fullstendig liste over alle vilkårene du må oppfylle for å få AFP livsvarig

Når du fyller 62 år:

  • Jobb med AFP: Du må ha jobbet hos en arbeidsgiver med AFP i minst 7 av de siste 9 årene før du fyller 62.
  • Hovedjobb: Stillingen din med AFP må ha vært hovedjobben din i denne perioden, og vært på minst 20 prosent av fulltid.
  • Lønn: Lønnen fra AFP-jobben må ha vært høyere enn inntektene fra andre jobber i de samme 7 årene.
  • Andre inntekter: Du kan ikke ha mottatt inntekt uten arbeidsplikt utover 1,5 G de siste 3 årene før du fyller 62 år:
    Slik inntekt kan være pensjon, lønn, sluttvederlag eller annen ytelse uten tilsvarende arbeidsplikt i arbeidsforholdet som overstiger 1,5 G i året. Uføretrygd fra folketrygden eller uførepensjon fra en tjenestepensjonsordning i denne perioden, er unntatt. 

1G utgjør i dag 124.028 kroner.

Oppfyller du ikke vilkårene ved 62 år, hjelper det ikke hva du gjør senere. Disse vilkårene er såkalt ikke-reparerbare.

  Spør deg selv

Har du jobbet hos en arbeidsgiver med AFP i minst 7 av de siste 9 årene, fra du fylte 53?
Har AFP-jobben vært hovedjobben din i denne perioden?
Har du tjent mest fra AFP-jobben i disse 7 årene?
Har du mottatt inntekt uten arbeidsplikt?

Når du skal ta ut pensjon:

  • Jobb med AFP: Du må ha jobbet hos en AFP-arbeidsgiver de siste 3 årene før du tar ut pensjon, og stillingen må være minst 20 prosent av fulltid.
  • Lønn: Lønnen din må være minst 1 G  både i året du tar ut pensjon og året før.
  • Andre pensjoner: Du kan ikke ha mottatt AFP fra andre AFP-ordninger, tidligpensjon eller betinget tjenestepensjon. Du kan heller ikke ha mottatt uføretrygd fra folketrygden etter fylte 62 år.

 Spør deg selv

Har du vært ansatt og hatt en reell stilling de siste tre år før uttak?
Har du lønn på minst 1 G i året?
Har du mottatt andre pensjoner?

Unntak for årskullene 1963-1966

Hvis du som er født i 1963 til og med 1966, ikke oppfyller vilkåret om å være ansatt hos en AFP-arbeidsgiver i minst 7 av de siste 9 årene ved 62 år, kan du likevel ha rett til AFP. Du må da ha en samlet tjenestetid i offentlig tjenestepensjonsordning på minst 10 år. I tillegg må du ha vært ansatt i en virksomhet med offentlig AFP i henhold til følgende kvalifikasjonskrav:

ÅrskullKvalifikasjonskrav
19633 av de siste 5 årene
19644 av de siste 6 årene
19655 av de siste 7 årene
19666 av de siste 8 årene

Dette betyr at dersom du tilhører ett av disse årskullene, har du andre krav til hvor lenge du må ha vært ansatt i en AFP-berettiget stilling for å kvalifisere til AFP.

Eksempel på AFP-sjekken

For å illustrere bruken av AFP-sjekken har vi laget tre eksempler – Kåre, Kari og Karl.

AFP-sjekk_tabell_arial_2

Kåre

Kåre er 57 år og jobber på heltid i offentlig sektor der han har jobbet i hele yrkeskarrieren. Han planlegger å jobbe i offentlig sektor inntil han går av med pensjon og ser for seg å ta ut all pensjon når han går av med pensjon.

Resultatet av AFP-sjekken for Kåre er bra. Han ser ut til å kunne oppfylle alle vilkårene, men må likevel huske på å jobbe i en stilling med AFP til han går av med pensjon og søke om AFP før han slutter.

Kari

Kari er 60 år, men jobber deltid både i privat og offentlig sektor. Fra hun var 53-55 år jobbet hun i en 60 prosent stilling i privat sektor uten rett til AFP, men fra hun var 55 år har hun jobbet i en 60 prosent stilling i offentlig sektor.

Resultatet for Kari er at hun er rimelig trygg på at hun akkurat kan klare å oppfylle kravet på 7 av 9 år hos arbeidsgiver med AFP, men hun må passe på at arbeidsforhold med AFP er hovedarbeidsforhold og at både stillingsstørrelsen og lønnen fra denne stillingen er større enn en eventuell deltidsstilling i privat sektor uten AFP. Hun har derfor passet på å begrense deltidsstillingen i privat sektor uten AFP.

Karl

Karl er 61 år, men han sluttet i en stilling med AFP da han var 53 år og har siden den gang jobbet i en stilling i privat sektor uten AFP. Karl ergrer seg litt over at han den gang valgte en jobb uten AFP og dermed går glipp av en pensjon som samlet kan utgjøre 1-2 millioner kroner på livsvarig basis. Karl innser likevel at det ikke er noe han nå kan gjøre for å få rett til AFP og slår seg til ro med det.

Kåre og Kari planlegger å ta AFP-sjekken en gang i året frem til uttak av AFP for å unngå å snuble på målstreken. Dermed kan de få med seg eventuelle endringer i reglene.

Artikler om AFP

Dame  som slapper av på benk i hage på sommeren

Regler for AFP livsvarig for deg som er født i 1963 eller senere

20.12.24

Den 18. desember 2024 ble det enighet om ny AFP (avtalefestet pensjon), i KS sitt tariffområdet, for deg som er født i 1963 og senere. For deg som jobber i kommune eller helsesektoren er AFP en del av tariffavtalen. AFP blir en livsvarig ytelse som kommer i tillegg til pensjon fra KLP og Nav. 

Illustrasjonsfoto

Nytt om pensjon i 2024

11.07.24

Forbedret folketrygd, AFP livsvarig og ny innmeldingsgrense for sykepleiere er bare noen av det som skjer på pensjonsfronten i år