Hva er egentlig AFP livsvarig?

Du som er født i 1963 eller senere har fått en helt ny AFP-ordning. Det viktigste er at den ikke lenger er en tidligpensjonsordning som kun gjelder noen få år, men er blitt en del av alderspensjonen din og vil vare livet ut. 

NB! Denne artikkelen er for deg som er født i 1963 eller senere. 

Fra tidligpensjon til pensjon som varer livet ut 

Du er kanskje vant til å tenke at AFP er et alternativ for den som ønsker å gå av med pensjon før de fyller 67 år? Det er ikke så rart, for slik har det vært frem til 1. januar 2025, og er faktisk fortsatt det for dem som er født i 1962 eller tidligere. Du som er født senere enn det har imidlertid fått en helt ny AFP å forholde deg til. Den heter AFP livsvarig, og er en viktig del av alderspensjonen din. Det settes av en prosentandel av lønnen din, både av det du har tjent i offentlig- og privat sektor, fra du er 13 til 61 år. Den er som navnet kanskje også røper, en pensjonsdel som varer livet ut. 

Større jo lenger du venter 

Du vet kanskje at de nye pensjonsreglene for offentlig tjenestepensjon trådte i kraft 1. januar 2025. Den nye alderspensjonen din består nå av flere ulike pensjonsdeler, der AFP livsvarig er en av dem. 

Her får du en oversikt over alle pensjonsdelene

Et av målene med pensjonsendringene er at det skal være mer fleksibelt for deg som ønsker å ta ut pensjon. Tidligere var nemlig AFP en tidligpensjonsordning som gjorde at du nesten ikke kunne jobbe ved siden av uten at pensjonsutbetalingen ble redusert. Slik er det ikke med AFP livsvarig. Om du ønsker det, kan du faktisk jobbe fullt, uten at det har noe å si for pensjonen. Når det er sagt, kan det lønne seg å vente med å ta pensjonen ut. Den årlige utbetalingen av AFP livsvarig blir nemlig større jo lenger du venter. Det blir viktig å ta med i beregningen, og særlig med tanke på at den skal vare resten av livet. 

Strenge vilkår

Samtidig er det viktig å vite at det er strenge vilkår for å få AFP livsvarig. Det er to tidspunkter du må fylle vilkårene på; ved fylte 62 år og når du tar ut AFP. Fyller du ikke alle vilkårene ved 62 år, hjelper det ikke hva du gjør senere. Et viktig vilkår er for eksempel at du har jobbet hos en arbeidsgiver med AFP-ordning i minst 7 av de siste 9 årene før du fyller 62 år. Det positive er at dersom du har jobbet hos en arbeidsgiver i privat sektor med AFP, så teller det med i regnskapet. Det gjorde det ikke tidligere. 

Det er lurt å sette seg inn i alle vilkårene - her får du oversikten.

Oppfyller du ikke vilkårene? 

Er du født i årene 1963-66 er det laget noen unntaksregler for deg. Sjekk ditt årskull for å se om du likevel oppfyller kvalifikasjonskravene til å få AFP livsvarig her. 

Oppfyller du ikke vilkårene for AFP, er det kommet en egen pensjonsdel som heter betinget tjenestepensjon. Her har arbeidsgiveren din satt av en fast prosentandel av det du har tjent etter 1. januar 2020. Siden det ikke er så lenge siden, er det greit å være klar over at denne pensjonsdelen vil utgjøre en mindre del av den totale alderspensjonen din. Også her gjelder reglene om at summen per år øker jo lenger du venter med å ta den ut, men du kan også velge å ta den ut og jobbe fullt ved siden av dersom du ønsker det.

Dette er betinget tjenestepensjon.

 

 

Les også

mann paa fjelltopp

Slik blir din pensjon

19.02.25

Offentlig tjenestepensjon har fått nye regler - og hvis du er født i 1963 eller senere, gjelder disse for deg. Endringene betyr at pensjonen din i større grad blir beregnet ut fra hvor mye du har tjent gjennom yrkeslivet.

Tre stående kollegaer rundt et bord.

Ta AFP- sjekken!

13.03.25

AFP-sjekken er et nyttig verktøy for deg over 50 år som ønsker å sikre at du oppfyller vilkårene for AFP livsvarig.