Gate med trehus i Trondheim på høsten

7 tips før, under og etter boligkjøp

| 20.06.24

Har du planer om å kjøpe ny bolig? Her finner du våre beste tips til hvordan du kan forberede deg til visning og budrunde. 

1. Lag en liste med behov og ønsker 

En liste som sier noe om hva som er viktig for deg når du skal kjøpe ny bolig kan være svært nyttig. Denne listen kan for eksempel inneholde hvor mange soverom du ønsker, om du har behov for garasje, balkong, og hva med beliggenhet? Ved å lage denne listen blir det enklere å finne den rette boligen.

2. Gjør deg kjent i området 

Hvis du vet hvilket område du ønsker å kjøpe bolig i, kan det være lurt å gjøre deg enda bedre kjent. Sjekk ut det kollektive tilbudet, kanskje offentlige tjenester som barnehage og skole er viktig? Ofte finner du god informasjon om dette i boligannonsen på nett og i prospektet. 

3. Ha finansieringbeviset klart 

Finansieringsbevis er et lånebevis fra banken, som sier noe om hvor mye du kan få i lån og hvor mye du kan kjøpe bolig for. Ved å ha dette på plass vet du hvor mye du kan rutte med om du vil legge inn bud og delta i en budrunde. Det enkleste for deg og oss er at du har flyttet all egenkapitalen din til oss. Da kan vi raskt bekrefte til megler at du har finansieringen i orden med både lån og egenkapital. 

Les mer og søk om finansieringsbevis

Tips: Lytt til NRKs podkast "Boligmarkedet for nybegynnere", der Cecilie Langum Becker hjelper deg til å oppnå boligdrømmen din.

4. Sjekk boligens standard 

Hvis du finner en bolig som har behov for oppussing og/eller vedlikehold er det viktig at du tar dette med i beregningen, før du legger inn bud på boligen. Husk å ta høyde for dette helt fra starten, slik at du har råd til å gjøre de nødvendige forbedringene. 

5. Undersøk boligen grundig 

På visningen bør du gjøre en god jobb. Det er mange feller å gå i dersom du ikke sjekker boligen godt nok. Vi anbefaler at du sjekker vinduer, bad, elektrisk anlegg og kjøkken. Dette er områder det fort kan bli dyrt å gjøre noe med. Ta derfor forbehold om dette hvis du skal legge inn bud. 

Husk at selger har opplysningsplikt ovenfor deg som kjøper. Dette gjelder blant annet skjulte feil og mangler, forskriftsmessige mangler og eventuelle nabovarsler. 

Still eiendomsmegleren spørsmål hvis du er usikker på noe eller det er noe du lurer på.

6. Sett en grense for budrunden

Før du legger inn bud på boligen, bør du vite så mye som mulig om den. Bruk god tid på visning og les prospektet nøye. Det er lett å la seg rive meg i en budrunde. Det kan derfor være lurt å sette en grense for hvor mye du er villig til å betale for den aktuelle boligen, før budrunden starter. 

Tips! Flytt egenkapitalen over til KLP Banken. Da kan vi bekrefte hele budet til megler, og utbetale egenkapitalen i forbindelse med overtakelse av boligen. 

Opprett Høyrentekonto eller Sparekonto enkelt i nett- eller mobilbanken. Sparekonto har ingen uttaksbegrensninger og du får rente på 3,70 prosent fra første krone. Høyrentekonto har uttaksbegrensning på 4 uttak pr kalenderår, og du får rente på 4,20 prosent hvis beløpet er over 100.000 kroner. 

7. Husk å forsikre den nye boligen 

Når boligen er kjøpt, må den forsikres. Hvilken forsikring du trenger og hvor omfattende den bør være kommer an på hvilken bolig du har kjøpt. Har du kjøpt leilighet er bygningen ofte forsikret gjennom sameiet/borettslaget. Da er det kun innboforsikring som du selv må tegne. Dersom du har kjøpt enebolig eller fritidsbolig må du selv tegne forsikring for bygningen. 

Se alle våre forsikringer

Dette bør du gjøre etter å ha kjøpt ny bolig

Send flyttemelding til folkeregisteret
Etter du har flyttet sender du inn flyttemelding til folkeregisteret. Det kan du gjøre på skatteetaten.no

Meld flytting/ettersending til Posten
Folkeregisteret melder ikke flytting til Posten, slik at det må du gjøre selv på Posten.no.

Som samboere er man ikke sikret under det samme lovverket som ektefeller når det gjelder fordeling ved samlivsbrudd. Derfor bør alle som har felles økonomiske forpliktelser skrive en samboerkontrakt for å skape forutsigbarhet og trygghet.

Hos Legalis AS får du som bankkunde rabattert fastpris på mal til samboerkontrakt. 

Les mer om tilbudet

 

Du er selv ansvarlig for å bestille strøm og nettleie til den nye boligen din. Du har også ansvar for å si opp den gamle avtalen fra boligen du flytter fra. 

  • Lag en liste over hva som må gjøres (vaske komfyr, vaske lister og så videre)
  • Skaff deg flytteesker - spør gjerne etter bananesker på dagligvarebutikken, søppelsekker og det du trenger for å pakke ned tingene dine.
  • Bestill utvask hvis tiden ikke skulle strekke til 
  • Selg, gi bort eller kast ting du ikke ønsker å ta med deg videre til ny bolig

 

Når du skal flytte kan det også være lurt å tenke på om noe av dette bør gjøres: 

  • Bytte fastlege 
  • Fjerne og sette på navn på postkassen 
  • Ordne med endring av forsikringer

Skal du kjøpe din aller første bolig?

Førstehjemslån er et ekstra gunstig lån med rente på 5,30 prosent, som vi tilbyr deg som er under 35 år og har jobb med pensjon i KLP.

Les mer om Førstehjemslån

Se også

Arnt Christian Laache, fagansvarlig i KLP Banken
Arnt Christian Laache, fagansvarlig i KLP Banken

Ubrukt kreditt påvirker mulighet for boliglån

30.09.24

Visste du at om du har kredittgrense på 25 000 på bensinkortet så registreres det i gjeldsregisteret som 25 000 i gjeld uansett om du har brukt det eller ikke?

Ungdom i ny bolig

Dette bør du vite som førstegangskjøper

20.12.24

Planlegger du å kjøpe din første bolig? Det er noen viktige begreper og prosedyrer du bør kjenne til før du gir deg i kast med budrundeer. Her er noen nyttige tips for deg som er førstegangskjøper.

Toppen av et hus

Eier du bolig, bør du sjekke dette

14.05.24

Det er et stort ansvar å eie en bolig, og det utgjør ofte en stor andel av de kostnadene vi har. Her får du flere ting å tenke på om bolig, lån og forsikring. Er det noe her du ikke har tenkt på?