Forutsigbar pensjon i uforutsigbare tider

Høye renter, urolige markeder og internasjonale kriser får mange til å bekymre seg for økonomien – også pensjonen. Hva skjer med pensjonen din når markedet svinger? Mens privat pensjon kan gå opp og ned med finansmarkedet, gir offentlig tjenestepensjon trygghet og stabile utbetalinger livet ut.
Voksent par
Sist oppdatert: 28.03.25

Offentlig tjenestepensjon – trygghet hele livet

Har du offentlig tjenestepensjon, er du garantert en livsvarig utbetaling. Pensjonen din beregnes ut fra lønn og hvor lenge du har jobbet, ikke ut fra hvordan aksjemarkedet går.

Øyvind Røst, pensjonsøkonom i KLP

– Offentlig tjenestepensjon gir livsvarige utbetalinger, uansett hvordan økonomien utvikler seg. For dem født i 1962 eller tidligere beregnes alderspensjonen ut ifra lønn og hvor lenge du har jobbet. Er du født i 1963 eller senere, settes en prosentandel av lønnen din av i en pensjonsbeholdning som vokser hver måned, forklarer pensjonsøkonom Øyvind Røst.

Denne pensjonsbeholdningen blir regulert årlig i takt med lønnsveksten, frem til den dagen du skal ta den ut. Etter det blir pensjonen regulert med gjennomsnittet av lønns- og prisvekst fra du begynner å ta den ut.

I tillegg inneholder ordningen uførepensjon og etterlattepensjon. De aller fleste har også AFP gjennom tariffavtale eller arbeidsgivers avtale med KLP.

Hva med pensjon i det private?

Det vanligste i privat sektor er å ha en innskuddspensjon. Denne fungerer annerledes enn den du har i offentlig sektor.

– Også her settes en prosentandel av lønnen din av til pensjon, men disse pengene investeres i finansmarkedet. Hvor mye du til slutt får i pensjon, avhenger av avkastningen på investeringene og utviklingen i finansmarkedene, forklarer pensjonsøkonom Røst.

I tillegg utbetales pensjonen som hovedregel i 10 år eller til du fyller 77 år, så det er ingen garanti for livsvarig pensjon.

Kan jeg velge hvordan pensjonen min investeres?

I offentlig tjenestepensjon trenger du ikke å bekymre deg for markedssvingninger.

– Arbeidsgiveren din er ansvarlig for å sette av tilstrekkelig midler, og vi i KLP forvalter midlene trygt på vegne av og i samarbeid med arbeidsgiverne.

I privat sektor velger du risikonivå selv.

– Pensjonen i det private er avhengig av avkastning i markedet. Pengene investeres vanligvis i fond, og du velger selv risikonivå. Det er ingen garanti for fast utbetaling, og hvor mye du får i pensjon avhenger av hvordan markedet utvikler seg, forklarer Røst.

Pensjonskonto – gjelder det alle?

– Egen pensjonskonto gjelder kun for privat innskuddspensjon. I privat sektor kan du samle pensjonskapital fra nåværende og tidligere arbeidsgivere på én konto, slik at du slipper å ha litt her og litt der. Mange lurer på om de kan flytte pensjonskontoen sin til KLP, men det går ikke, siden KLP er en tilbyder av offentlig tjenestepensjon.

– KLP tilbyr derfor ikke egen pensjonskonto eller innskuddspensjon, sier pensjonsøkonomen.

Hva betyr dette for deg?

Har du offentlig tjenestepensjon, kan du være trygg. Pensjonen din påvirkes ikke av usikre tider, markedsfall eller politiske endringer. Du får en stabil og forutsigbar utbetaling livet ut, uansett hva som skjer i verden.

Lurer du på hva du kan få i pensjon? Prøv pensjonskalkulatoren Ekstern lenke

Mer om pensjon

mann paa fjelltopp

Slik blir din pensjon

19.02.25

Offentlig tjenestepensjon har fått nye regler - og hvis du er født i 1963 eller senere, gjelder disse for deg. Endringene betyr at pensjonen din i større grad blir beregnet ut fra hvor mye du har tjent gjennom yrkeslivet. Her får du oversikt over hvordan pensjonen er satt sammen, og hva du kan gjøre for å sikre en trygg økonomi som pensjonist. 

Pensjonsrådgiver Natalia Ebbesen i KLP
Pensjonsrådgiver Natalia Ebbesen i KLP

Pensjonseksperten: Planlegg pensjon fra du er ung

07.03.25

Kvinner får i snitt lavere pensjon enn menn. Årsaken er ofte deltidsarbeid, lange permisjoner og at kvinner oftere jobber i lavtlønnede yrker. – Men det finnes grep du kan ta for å styrke pensjonen din, forklarer KLPs pensjonsrådgiver Natalia Ebbesen.

b77cb52e-177a-4392-8a11-270db38a9be5

Klar for fondssparing? – Start med et par hundrelapper

31.01.25

Mange ønsker å spare litt ekstra til de skal ta ut pensjon. Med små, regelmessige beløp kan alle komme i gang med sparing – uansett inntekt. Det viktigste er å starte, forklarer fondssjefen i KLP.