4 kjappe tips om fondssparing
- Start i det små – det viktigste er å komme i gang
- Tenk langsiktig – fond egner seg best for penger du ikke trenger på en stund
- Unngå feller – vær skeptisk til investeringsråd på sosiale medier
- Hold kostnadene nede – sjekk gebyrene før du velger fond
Spesielt blant 30–39-åringene er interessen stor. Hele 6 av 10 i denne aldersgruppen har spart i fond, noe som ikke overrasker Ann-Elisabeth Tunli Moe, leder for fond i KLP Kapitalforvaltning.
– I 30-årene er det mange som etablerer seg og får et langsiktig perspektiv på økonomien. Egen bolig er ofte en viktig investering, men de pengene er bundet opp til den dagen du selger. Fondssparing gir en annen type fleksibilitet, sier hun.
Du trenger ikke være rik
Det er en seiglivet myte at fondssparing kun er for de med høy inntekt. Tallene viser noe annet. Også blant husholdninger med under 300 000 kroner i samlet inntekt har fondssparingen økt kraftig – fra 26 til 40 prosent på ett år.
– Mange tror at de må ha store summer for å komme i gang, men det stemmer ikke. Du kan starte med et par hundrelapper i måneden. Det viktigste er å begynne, sier Tunli Moe.
Hvorfor spare i fond?
Fond er i bunn og grunn et spleiselag hvor du investerer sammen med andre sparere, ofte i aksjer. Pengene dine forvaltes av profesjonelle, så du slipper å følge med på børsen fra dag til dag.
– Fond er best egnet for langsiktig sparing. Hvis du ikke trenger pengene på noen år, kan det være et godt alternativ. Skal du spare til sommerferien eller en ny sofa, er det bedre å sette pengene på en høyrentekonto. Men husk at på en vanlig sparekonto kan inflasjon spise opp verdien av pengene dine over tid, sier Tunli Moe.
Unge tar grep – men lures på sosiale medier
Pandemien ga et kraftig løft i fondssparing blant unge, og selv om interessen har stabilisert seg, er det fortsatt langt flere under 30 år som sparer i fond nå enn tidligere.
– Gode sparevaner varer ofte livet ut, så det er veldig positivt at unge kommer i gang tidlig, sier Tunli Moe.
Men ikke alt som glitrer er gull. Mange unge møter et hav av investeringsråd på TikTok, YouTube og Instagram – ikke alltid fra pålitelige kilder.
– Det er altfor mange som lover rask rikdom med høy risiko. Kryptovaluta, spekulative aksjer og pyramidelignende selskapsmodeller florerer. Dette er ikke sparing, det er gambling. Og ofte taper du pengene dine, sier hun.
Tålmodighet lønner seg
Den vanligste fondstypen blant nordmenn er globale indeksfond. Disse fondene sprer investeringene på tvers av selskaper over hele verden, noe som gjør dem mindre sårbare for store svingninger.
– Verdien av fondssparingen din vil gå opp og ned, men det er nettopp derfor det lønner seg å spare jevnt over tid. Når markedet svinger, får du flere andeler for pengene dine når kursene er lave, og færre når de er høye. Det viktigste er å holde seg til planen og ikke sjekke kursene for ofte, sier Tunli Moe.
Husk gebyrene
Sparing i fond er enkelt, men kostnader kan spise av gevinsten din.
– Forvaltningsgebyrer og eventuelle plattformavgifter kan utgjøre store forskjeller over tid. Jo lavere kostnader, desto mer av avkastningen går til deg. Sjekk prisene før du velger fond, avslutter Tunli Moe.