Kvinner risikerer lavere pensjon
Det kan virke rart å skulle tenke på pensjon tidlig i karrieren. Da tar ofte familielivet stor oppmerksomhet, og pensjonstilværelsen er naturlig nok veldig langt unna.
–Men vi ser at flere kvinner enn menn jobber deltid, tar lenger permisjon og oftere jobber i lavtlønnede yrker. Alt dette gir lavere pensjonsopptjening, og kan påvirke økonomien som pensjonist, forklarer pensjonsrådgiver Natalia Ebbesen i KLP.
Hun mener derfor kvinner, men også familiene, bør være klar over konsekvensene av valgene, og planlegge for dem.
– Slik kan kvinner styrke sin pensjon. Det handler om å sikre opptjening i alle faser av arbeidslivet, sier pensjonsrådgiveren.
5 smarte valg for en bedre pensjon
Vil du ha en solid økonomi som pensjonist? Her er noen viktige grep du bør vurdere:
- Jobb så mye heltid som mulig: Heltid gir høyere pensjon.
- Spar til pensjon: Individuell pensjonssparing (IPS) eller andre langsiktige spareløsninger kan bidra til økt trygghet.
- Reduser gjeld: Lavere faste utgifter gir mer frihet som pensjonist.
- Planlegg økonomien med partner: Sikre en rettferdig fordeling av permisjon og inntekt.
- Sjekk pensjonen din jevnlig: Ha kontroll på hva du får fra folketrygden, arbeidsgiver og eventuelle private ordninger. Tidspunktet for uttak av pensjon har også stor betydning, så vurder hvor lenge du kan og vil stå i jobb.
Jobb mest mulig heltid
I mange yrker og deler av landet er det vanlig å jobbe deltid. Selv om dette kan være nødvendig eller praktisk i perioder av livet, gir det også lavere pensjonsopptjening. Hvis heltid ikke er mulig, kan bevisst sparing eller en god avtale med partneren kompensere.
– Heltidsarbeid gir høyere pensjon, men det er også viktig å være bevisst på andre muligheter. Jobber en av partene deltid, kan for eksempel den som jobber fullt sette av ekstra til pensjon, foreslår Ebbesen.
Tenk pensjon når du planlegger permisjon
At kvinner fortsatt tar mesteparten av foreldrepermisjonen, kan også få konsekvenser for pensjonen.
– Hvis du tar ulønnet permisjon, stopper pensjonsopptjeningen. Det kan derfor være lurt å fordele permisjonen mer likt, eller finne andre måter å kompensere for tapt opptjening, sier Ebbesen.
Snakk med partneren om hvordan dere kan sikre begge en god pensjon:
- Hvordan fordeler vi permisjonen for å sikre pensjonsopptjening for begge?
- Kan den som jobber mest kompensere med ekstra sparing?
- Hvordan påvirker deltid og lange permisjoner pensjonen på sikt?
Når bør du ta ut pensjon?
Tidspunktet for når du velger å ta ut pensjon har stor betydning for hvor mye du får utbetalt. Jo lenger du står i jobb, desto høyere blir pensjonen din. Det kan derfor være lurt å planlegge pensjonsuttaket tidlig og vurdere om du har mulighet til å jobbe noen år ekstra for en bedre økonomi som pensjonist.
Ta kontroll over egen pensjon
Pensjonsrådgiveren forstår godt at pensjon kan virke fjernt når man står midt i arbeidslivet, men påpeker at små valg i dag kan utgjøre en stor forskjell senere.
– Mange angrer på at de ikke tok grep tidligere. Selv små tiltak kan gi stor effekt over tid, sier Ebbesen.
Vil du vite mer om din egen pensjon? Logg inn på Min Side og sjekk din opptjening.