Tar utgangspunkt i det som er bra med lokalsamfunnet i dag
Ung utopi er et lokalsamfunnsutviklingsprosjekt som pågikk gjennom hele 2024, og som inkluderte 250 elever fra 11 ulike skoler og 11 ulike kommuner. Klasser fra Lyngen i nord til Vennesla i sør, fra Volda i vest til Sarpsborg i øst, skulle finne ut hva som er bra med stedene de bor og prosjektideer som kunne bidra til mer av det gode. Til slutt skulle elevene inn til kommunestyret og presentere ideene sine.
Målet med prosjektet var både å styrke ungdommenes fremtidstro ved å lære elevene om lokaldemokrati og innbyggerpåvirkning, men har også resultert i en FOU-rapport. Rapporten er skrevet av Ove Jakobsen og Vivi Storsletten fra Senter for økologisk økonomi og etikk ved Nord universitet, de samme forskerne som har utviklet Utopiverksted-metoden som ligger til grunn for Ung utopi.
Trygghet i øst, stolthet i nord og natur i vest
Prosjektet begynte med at elevene skulle fortelle hverandre historier om en gang de hadde det fint der de bor. Deretter diskuterte elevene hvilke verdier som lå til grunn i de ulike historiene. Dette resulterte i 3-4 verdier som elevene var enige i at gjenspeilet det beste med deres lokalsamfunn.
Når forskerne fra Nord universitet ser på alle verdiene samlet oppdaget de to ting. For det første var verdiene elevene kom frem til påfallende like de verdiene som kommer frem i Utopiverksteder med bare voksne deltakere. Det handler om samhold, natur og å kunne gjøre gledesfylte aktiviteter sammen med andre.
En annen ting forskerne trekker frem, er hvor like verdiene er på tvers på av landet. I tillegg fant forskerne noen små regionale forskjeller.
– På Østlandet er det mer fokus på «mestring» og «trygghet». I nord er det vektlagt «kjærlighet» og «stolthet», og i vest er «natur» og «fellesskap» verdier de vil jobbe mer med, forklarer førsteamanuensis Vivi Storsletten.
De viktige møteplassene
– Møteplasser er et fellestrekk i alle prosjektideene. Men en møteplass kan jo være så mangt, det kan være ute i naturen, idrettsarenaer, klatreparker eller opprustning av eksisterende parker, som kanskje ikke føles trygge per nå, forklarer Storsletten.
Hun trekker også frem at en del prosjekter handlet om å frigjøre mer tid til å være sammen, som for eksempel leksefri skole, og at det i perifere strøk var prosjektideer som handlet om transport. Også transportideene var knyttet til å gjøre det lettere for de unge å være sammen.
– Det er jo rart med det, men det som oppleves som utopisk for dagens barn er ting vi som vokste opp for bare noen tiårsiden tok som en selvfølge, sier Storsletten.