Hva gjelder for sykepleiere som mottar pensjon?

Mange arbeidsgivere lurer på hvordan de skal forholde seg til ansatte som har begynt å ta ut pensjon. Hvem skal meldes inn i pensjonsordningen, og hvem kan tilbys pensjonistlønn? Her får du en oversikt over reglene som gjelder for sykepleiere som mottar pensjon, og hva du som arbeidsgiver må gjøre.
Helsearbeider
Sist oppdatert: 25.04.25

Dette bør du som arbeidsgiver vite

De fleste sykepleiere har lovfestet rett til innmelding i pensjonsordningen for sykepleiere. På Lovdata kan du se hvilke virksomheter som omfattes av loven.

Fra 1. januar 2025 skjer det en viktig endring: Innmeldingsgrensen oppheves. Det betyr at sykepleiere skal meldes inn i pensjonsordningen fra første time de jobber.

10. april 2025 ble det enighet om å videreføre muligheten for å jobbe på pensjonistlønn for de yngre årskullene som har særaldersgrense og som er født i 1963 eller senere. Les mer om dette.

Ulike pensjonstyper – ulike regler

Med de nye endringene fra 2025 blir det flere ulike pensjonstyper, og reglene for inntekt og pensjon varierer. Dette kan gjøre det vanskelig å vite hva som gjelder for den enkelte. Her er fire ulike tilfeller av sykepleiere med pensjon:

Sykepleier født til og med 1962 som mottar alderspensjon eller AFP beregnet som alderspensjon.

  • Skal meldes inn dersom de arbeider på ordinære vilkår i en eller flere stillinger som totalt utgjør 20 prosent eller mer.
  • Pensjonen reduseres ut fra innmeldt stilling. 
  • Dersom du som arbeidsgiver tilbyr pensjonistlønn, kan de motta dette.

Alle født til og med 1962 som mottar folketrygdberegnet AFP.

Alle født fra og med 1963, som mottar alderspensjon, deriblant AFP livsvarig eller betinget tjenestepensjon som er en del av alderspensjonen.

  • Skal meldes inn i pensjonsordningen.
  • Pensjonen påvirkes ikke av inntekt.
  • Kan ikke inngå avtale om pensjonistlønn.

Sykepleiere født 1963 eller 1964 som mottar tidligpensjon.

  • Skal meldes inn dersom de arbeider på ordinære vilkår i en eller flere stillinger som totalt utgjør 20 prosent eller mer.
  • Pensjonen reduseres i henhold til stillingsstørrelsen.
  • Den 10. april 2025 ble det enighet om å videreføre muligheten for avtale om pensjonistlønn også for disse. Det betyr at hvis du som arbeidsgiver tilbyr pensjonistlønn, kan de motta dette.

Hva er pensjonistlønn?

Pensjonistlønn er en særskilt avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Den gir mulighet til å jobbe med en fastsatt timelønn, uten at den ansatte skal meldes inn i pensjonsordningen, dermed blir heller ikke pensjonen redusert. Reglene for pensjonistlønn fastsettes av tariffområdene, og ikke alle arbeidsgivere tilbyr dette alternativet. Satsen kan også variere.

Du kan lese mer om pensjonistlønn på våre medlemssider eller hos de aktuelle tariffområdene.

Hvordan rapportere i sykepleierordningen?

Som arbeidsgiver kan du bruke kalkulatoren, som ligger i brukerhåndboka på vår kundeside, for å beregne stillingsprosent. Dersom den ansatte har spørsmål til hvordan timene beregnes når de arbeider inntil 20 prosent, kan dere vise til vår artikkel om dette på medlemssidene.

Hvis stillingen overstiger 19,9 prosent hos dere – eller totalt i flere arbeidsforhold som gir rett til offentlig tjenestepensjon – skal arbeidstakeren meldes inn på vanlig måte. Den ansatte har selv ansvar for å informere om eventuelle andre arbeidsforhold som samlet overstiger 19,9 prosent.

Les gjerne også

Middelaldrende kvinne

Pensjonistlønn

14.04.25

Ønsker du å jobbe uten at pensjonen din fra KLP blir redusert, kan du gjøre dette ved å jobbe på pensjonistlønn. Du må selv avtale med arbeidsgiveren din om å jobbe på pensjonistlønn.

Sykepleiere

Hvordan kan du som sykepleier regne ut stillingsprosent?

02.01.25

Som alderspensjonerte sykepleier kan du jobbe under innmeldingsgrensen på 20 prosent, uten å få redusert pensjonsutbetaling. Når du jobber under 20 prosent blir du ikke innmeldt i den offentlige tjenestepensjonordningen.