- Jeg møter ofte kvinner som sier at de skulle ønske at noen hadde fortalt dem om konsekvensene av å jobbe deltid da de var yngre, sier Bodil Dimmen i KLP.
Felles bolig, felles forpliktelse
Enten dere leier sammen eller velger å kjøpe bolig, er et felles hjem også grunnmuren i et felles økonomiske ansvar. Plutselig skal man dele på utgifter til mat, forsikringer, strøm og en rekke andre ting som kommer i tillegg til husleie eller betjening av boliglån.
Å ta opp et stort boliglån kan virke skummelt, men er normalt en god investering på sikt. Når dere kjøper bolig sammen, er det viktig å ha gode skriftlige avtaler om hvor stor andel begge eier av boligen. Dette kan skrives i en samboerkontrakt for par som ikke er gift, eller i boligskjøtet som dere får når dere har kjøpt boligen.
Visste du at du som har pensjon i KLP kan få ekstra gunstig rente på boliglån?
Her kan du finne en oversikt over de viktigste forsikringene du trenger.
Du har en trygg pensjonsordning
Når du har funnet den store kjærligheten er pensjon kanskje ikke det aller første du tenker på. Men det er faktisk litt lurt å bruke litt tid på det likevel. Hva vet du om din og din partners pensjonsordning? Har dere like gode ordninger? Hvis du jobber på en offentlig arbeidsplass, har du rett på offentlig tjenestepensjon. Med offentlig tjenestepensjon har du en trygg pensjonsordning, med pensjonsutbetaling fra du går av og hele livet ut. Dette kan være helt annerledes for en med pensjon fra privat næringsliv.
Det er veldig lurt å sjekke opp hva pensjonsordningene deres dekker, og om dere allerede nå bør gjøre grep som sikrer en god økonomi i fremtiden. Hva skjer med din og deres økonomi om en av dere blir alvorlig syk? Du som har offentlig tjenestepensjon får normalt dekket nesten 70 prosent av inntektstapet, men i privat sektor er det mer uvanlig med slike avtaler. Hva skjer når en av dere faller fra? Det er ingen selvfølge at private pensjonsordninger tar vare på etterlatte, slik offentlig tjenestepensjon gjør.
Sjekk hva du kan få i pensjon.
Pensjon spares kun av egen lønn
Både du og arbeidsgiveren din sparer til pensjon så lenge du er i jobb. Hvor mye som spares avhenger av hvor mye du får utbetalt i lønn. Jobber du for eksempel deltid, eller tar ut mye permisjon uten lønn, vil du også spare mindre i pensjon i disse periodene.
Det er altså kun din egen lønn som avgjør hvor mye som spares til pensjon gjennom arbeidsgiver. Det samme gjelder for pensjonen du opparbeider deg i folketrygden. I noen forhold er det slik at den ene jobber deltid for å få hverdagen til å gå opp, mens den andre jobber fullt og tjener mer. Det kan være mange grunner til å prioritere tid til andre ting enn jobb, men det er lurt i slike situasjoner å finne løsninger som sikrer at begge for en god alderdom, uansett hva som måtte skje senere i livet.
For det er en rekke valg du tar gjennom livet som kan ha betydning for hva du får i pensjon. Ofte er dette valg knyttet til store livshendelser, som for eksempel når man får barn.
Bare du vet hva som passer deg best
Det kan være hundrevis av gode grunner for å ta permisjon uten lønn eller jobbe deltid en periode. Gode grunner som er mye viktigere enn penger. Bare du vet hva som passer deg best, men vårt mål er at du skal vite at disse valgene kan ha noe å si for økonomien din i fremtiden. Slik kan du ta bevisste og gode valg nå, som sikrer deg den alderdommen du ønsker.
Vil du holde deg oppdatert? Meld deg på vårt nyhetsbrev, så vil vi sende deg informasjon og gode råd om pensjon på e-post en gang iblant.
Gift eller ugift? Bare du vet hva som passer deg best
Visste du at det som hovedregel kun er barn og ektefeller som får etterlattepensjon? Stort sett sidestiller samfunnet samboerskap og ekteskap, men når det gjelder pensjon henger regelverket litt etter. Selv om det bare er du som vet hva som passer deg best, er det viktig for oss at du vet at valgene du tar kan ha mye å si for økonomien din i fremtiden.