Lansering av Ung utopi 2024

Bli bedre kjent med prosjektet Ung utopi, der noen av Norges fremste kulturinstitusjoner, Bjørvikaforeningen, Nord universitet, Lokalsamfunnsforeningen og KLP samarbeider om å gi 11 skoleklasser fra hele landet en opplevelse helt utenom det vanlige i slutten av 6. klasse og starten av 7. klasse 2024. Gjennom et utopiverksted i tre faser skal de finne ut mer om fremtiden de ønsker å skape, og hvordan de går i gang for å skape den.

Se den digitale lanseringen

Sendt 6. desember fra KLP-Studio i Bjørvika.

Sendingen er spesielt relevant for lærere, rektorer og kommuneledere som skal være med på Ung utopi, foreldre og foresatte til barna som skal være med, og andre som jobber med kultur eller barn og unge.

Program

Bakteppet for Ung utopi

Vi får besøk av Sara Gry Striegler, Director, Social Transition på Dansk Design Center, som mener manglende forestillingsevne står i veien for de gode løsningene vi trenger for å håndtere de store samfunnsutfordringene vi står overfor. Hva betyr egentlig det? I tillegg kommer Gro Myking, konserndirektør kommunikasjon og marked i KLP for å snakke om hvorfor kommune- og helse-Norges eget pensjonsselskap engasjerer seg i dette prosjektet. 

Hva er et utopiverksted, og hvordan fungerer det med 250 barn?

Utopitenkning er en metode for innbyggerinvolvering der man tenker på en fremtid man ønsker seg, med utgangspunkt i verdier du setter pris på fra lokalsamfunnet ditt i dag. I studio kommer hun som skal lede utopiverkstedet for elevene i Oslo i 2024, Nicole Natalie V. Furnes fra Bodø 2024.

Slik blir opplegget i september 2024

Kan kunst og kultur hjelpe oss å forestille oss fremtidsløsninger som er radikale nok? Vi tar en prat med kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery. 

I tillegg kommer formidlerne fra Den norske opera og ballett, MUNCH og Deichman tar oss gjennom hva syvendeklassingene skal få oppleve når de kommer til Bjørvika i september 2024.

Forventninger fra deltakerne

Varteig skole i Sarpsborg kommune skal være med på Ung utopi 2024, og kommunestyret i Sarpsborg gleder seg til å se hva ungdommen kommer for å presentere. Erik Bråthen, Direktør oppvekst i Sarpsborg kommune kommer, samt rektor ved Varteig skole, Anders Folkvang og Ann Kristin Olsen, en av lærerne som skal deltaHvorfor meldte de seg på? Og hvilke forventninger har de til hva Ung utopi kan føre til?

 

 

 

Hva er Ung utopi?

Ung Utopi skal styrke unges evne til å utvikle positive fremtidsbilder og prosjekter og deres medvirkning i lokalsamfunnene der de bor. 11 skoleklasser fra hele landet skal bli med på et Utopiverksted som foregår i slutten av 6. klasse og starten av 7. klasse i 2024.

Forskere ved Nord Universitet har i flere år jobbet med utopiverksted for å involvere befolkningen i utvikling av lokalsamfunn. Nå har de videreutviklet metoden for barn og unge. En viktig del av Ung utopi handler også om å bruke kunst og kultur for å styrke barnas fantasi, forestillings- og formidlingsevne.

Første del foregår før sommerferien i 2024 og handler om å komme frem til noen verdier som er viktig for dem i det samfunnet de bor. Det skjer gjennom en prosess der hver enkelt først deler egenerfarte historier om hva som er som viser hva hver enkelt synes er bra med stedet der de bor.

Andre del foregår i Oslo, Bjørvika 22.- 24. september Her skal elevene fra hele landet samles. De får en dag med kunst og kulturopplevelser på Deichmann, MUNCH og Operaen med nye erfaringer, impulser og perspektiver. Dette skal de neste dag ta med seg inn i en felles samling om hva slags lokalsamfunn de ønsker seg i fremtiden og hva de selv kan gjøre for å skape det. 

I tredje del tar elevene med seg resultatene og erfaringene hjem til skolen, hvor de prioriterer og videreutvikler de fremtidsbildene og prosjektene som de har lyst til å gjennomføre.

I den store finalen presenterer klassene sine fremtidsvisjoner og prosjekter for kommunestyret.

KLP skal sørge for at arbeidet fra alle klassene samles for inspirasjon for den videre jobben med utvikling av norske lokalsamfunn og kommuner. 

Ung utopi er et samarbeidsprosjekt mellom KLP, Bjørvikaforeningen, MUNCH, Deichman, Den Norske Opera & Ballett, Lokalsamfunnforeningen og Nord Universitet/Bodø kulturhovedstad.