Det er vanskelig å motivere seg til å sette seg inn pensjonssystemet. Spesielt som ung, hvor pensjonisttilværelsen virker lysår unna.
Slutt å betal for mye, eller for noe du ikke bruker
Betaler du for et mobilabonnement med en større datapakke enn du klarer å bruke opp? Eller har du 3-4 forskjellige strømmetjenester som bare tikker og går uten at du har tid til å bruke alle? Ta en opprydning! Her finner du en oversikt med oppskrifter på hvordan du avslutter de vanligste abonnementene.
Bry deg om småpengene
Småkjøp under hundrelappen går ofte under radaren, så der er det mye å spare! Et enkelt triks for å få motivasjon og oversikt over hvor mye du sparer på å droppe småkjøp, er å opprette en egen sparekonto i nettbanken. Hver gang du dropper unødvendig småkjøp, overfører du pengene du IKKE brukte til den sparekontoen.
Selg eller lei ut ting du ikke trenger eller bruker
Har du hageutstyr, verktøy, bunad eller sports- og friluftsutstyr som står og støver ned store deler av året? Ved å leie ut eller selge utstyr øker du sparingen fordi det rett og slett kommer mer penger inn. Det finnes et stort bruktmarked der ute, og det blir stadig mer populært å leie utstyr man bare trenger én gang. Sjekk finn.no og app.pinsj.no for inspirasjon til å finne ting du kan leie ut eller selge.
Sparing som går av seg selv
Det enkleste og beste trikset for å få fart på sparingen er å sette opp et fast sparetrekk den dagen du får lønn. Da går sparingen helt automatisk uten at du merker det. Her finner du informasjon om hvordan du enkelt oppretter fast sparing i nett- og mobilbanken.
Det er dyrt å være lojal
De fleste av oss bruker mest penger på lån, forsikring, strøm og mat. Pass på at du ikke betaler mer enn du må for disse tjenestene og varene. Spesielt på lån, forsikring og strøm er det ofte store summer å spare ved ikke være for lojal. Bruk litt tid på å innhente tilbud fra ulike tilbydere, eller bruk sammenligningstjenester som finansportalen.no - og flytt hvis du får eller finner et bedre tilbud.
Les mer om bank og forsikringstilbudet i KLP
Planlegg innkjøp og spis opp maten
Mange tror det er mest å spare på å handle på tilbud, men hvor ofte vet du egentlig hvor du finner den billigste kjøttdeigen denne uken? De fleste av oss handler på nærbutikken i hverdagen - uten å tenke på utvalg og pris. Vil du stramme inn på matbudsjettet og spare pengene? Lag en matplan ut fra hva du har, bruk handleliste på butikken, lag maten fra bunnen av - og spis opp alt du lager. Middagsrester kan fungere utmerket som lunsj dagen etter, eller som rask middag senere ved å putte det i fryseren. På matprat.no finner du masse gode tips til hva du kan gjøre med matrestene dine.
Betal regningene i tide
Purregebyr er bortkastede penger, så det å betale regningene i tide er en god vane. Er du ofte treg med å betale regningene kan det fort bli unødvendig dyrt i lengden – så her er det penger å spare. I tillegg risikerer du å ende opp med betalingsanmerkninger hvis du lar det gå veldig lang tid.