Sløser vi med kvinnene?

Gjennomsnittlig pensjonsalder for kvinner 58 år – hele 4,5 år tidligere enn for menn. – Ofte er det helsa som svikter, så skal vi beholde kvinnene lenger må vi forebygge på nye måter, sier seniorforsker Solveig Ose hos Sintef.
kommune-ose2
Sist oppdatert: 13.03.24

Solveig Ose har forsket på arbeidsliv i offentlig sektor i over ti år, og ser en tydelig tendens: Her er det høyest sykefravær og mest avgang fra arbeidslivet. Samtidig er det 85 prosent kvinner som jobber her.

– Spørsmålet er om vi har bærekraftige velferds- og omsorgstjenester. Vi ser at tempoet blir høyere og arbeidet tyngre. En helsearbeider går faktisk 30.-40.000 skritt hver dag, sier hun.

Forskeren understreker at de fleste ønsker å jobbe. De trives og ønsker fortsatt å bidra. – Men vi må ha gode arbeidsplasser der du kan jobbe hele arbeidslivet, fortalte hun på Kommunekonferansen 2024 i Trondheim.

Ikke gå glipp av Kommunekonferansen 2025. Sikre deg plass ved å melde deg på nå!

Trenger å fornye HMS-arbeidet

Ose tror at en viktig nøkkel til bedring er å tenke HMS på nye måter. Forebygging slik vi gjør det i dag, er innrettet etter industriarbeidsplasser. Der er det helt andre utfordringer enn de vi ser i offentlig sektor.

– Emosjonelle belastninger er et godt eksempel. Mange ansatte møter folk i sårbare situasjoner, og blir fortalt at det må de bare tåle. Men hvis de blir syke, så tåler de det vel ikke så godt? Dette handler om den langsomme ulykken, med belastning over tid, understreker forskeren, som mener det ikke er noen grunn til kun å forebygge ulykker.

– Overbelastning koster like mye.

Skal alle bare løpe fortere?

Arbeidslivsforsker Solveig Ose mener også det er viktig for oss alle å stille spørsmål om samfunnet har feilaktige forventninger til effektivitet. Mange arbeidsplasser har blitt mer produktive, men er det realistisk å forvente det samme av offentlig tjenester?

– Det er for eksempel samme antall elever i klassen nå som tidligere, så hvor skal produktiviteten økes uten at det går ut over tjenestene? I helsesektoren har vi sett stor produktivitetsøkning, men kan det fortsette?  Politikerne må forstå disse tingene. De ønsker seg sparetiltak, men hvor skal det tas ut, spør Ose.

Mer fra Kommunekonferansen

nok-folk-forsvarssjef-kristoffersen

Har vi nok folk?

15.03.24

Vi trenger folk til å gjennomføre det grønne skiftet, vi skal styrke forsvaret og ruste oss til eldrebølgen. Hvor skal vi finne alle dem som skal gjøre disse jobbene, var ett av de store spørsmålene på KLP kommunekonferansen i Trondheim.

Magdi-kommunekonferansen-24

– Likegyldighet er marerittet

13.03.24

At folk går lei av dårlige nyheter og føler på apati er det verste som kan skje oss, mener NRK-korrespondent Yama Wolasmal. Å stå opp og blande seg inn, er en del av min egyptiske kultur, sier artist Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid. Det ble et sterkt møte mellom de to under Kommunekonferansen i Trondheim.

frosta-endre-Cathrine

Frosta-saken: Leder for en bygd i krise

15.03.24

Sommeren 2022 sprakk den såkalte Frosta-saken. En kommunelege er nå tiltalt for 34 voldtekter og overgrep på over 200 kvinner. Hvordan taklet den ferske kommunedirektøren krisen som siden har påvirket hele bygda?