Har vi nok folk?

Vi trenger folk til å gjennomføre det grønne skiftet, vi skal styrke forsvaret og ruste oss til eldrebølgen. Hvor skal vi finne alle dem som skal gjøre disse jobbene, var ett av de store spørsmålene på KLP kommunekonferansen i Trondheim.
nok-folk-forsvarssjef-kristoffersen
Sist oppdatert: 15.03.24

– Ofte snakkes det varmt om alle de nye jobbene som vil komme ut av det grønne skiftet, og det høres jo flott ut at vi skal skape arbeidsplasser. Men om vi legger alle disse jobbene sammen, vil vi trenge 30.000 nye hender. Da kommer spørsmålet om hvor vi skal finne dem, sier Anders Bjartnes, redaktør i Energi og miljø.

Anders Bjartnes, redaktør i Energi og miljø, forsvarssjef Eirik Kristoffersen, Gunnar Bovim, leder for helsepersonellkommisjonen og programleder, Svein Tore Bergestuen på kommunekonferansen 2024
Fra venstre: Anders Bjartnes, redaktør i Energi og miljø, forsvarssjef Eirik Kristoffersen, Gunnar Bovim, leder for helsepersonellkommisjonen og programleder, Svein Tore Bergestuen.

Gunnar Bovim, leder har helsepersonellkommisjonen, ser det samme innenfor helsesektoren.

– Tidligere har den politiske retorikken handlet om at arbeid er jobb nummer én. Det må nå snus, for vi kommer ikke til å ha nok folk til å fylle jobbene som kommer. Da må vi tenke nytt, og bruke arbeidskraften mer effektivt, sier han.

Også forsvaret vil trenge mer folk. Den sikkerhetspolitiske situasjonen er endret, og både Norge og de andre landene i Europa må øke satsningen på sikkerhet og beredskap.

– Det betyr også økning i personell. Vi vet ennå ikke hvor mange, men det er helt klart at vi må tenke annerledes enn vi har gjort så langt, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Ikke gå glipp av Kommunekonferansen 2025. Meld deg på allerede nå!

Samarbeid på tvers av sektorer

De tre tror noe av løsningen er å se ting i større sammenheng enn vi gjør i dag. Vekk med siloene, og slutte å snakke om kun én sektor av gangen.

– Skal vi ha et godt forsvar, må vi samarbeide med industrien, og ikke minst helsesektoren. Vi har et mål om at minst to prosent av nasjonalbudsjettet skal gå til forsvar, men de resterende 98 prosentene må også handle om beredskap og sikkerhet. Dette arbeidet starter ute i kommunene, og først når vi tenker slik får vi det totalforsvaret vi trenger, understreker forsvarssjefen.

Han mener kommunene også kan lære av hvordan NATO samarbeider i sikkerhetspolitikken.

– Hvert enkelt land i NATO er lite sammenlignet med truslene vi står overfor. Men sammen er vi sterke. Derfor må vi løse utfordringene i fellesskap, og utnytte ressursene på best mulig vis. Vi må rett og slett gjøre mer for mindre i fremtiden, og slik må vi også tenke lokalt. Det er ikke sikkert at hver kommune eller hver region skal ha alle tjenester og ressurser. Fordelt smart, kan vi få til det vi trenger, sier Kristoffersen.

Slutt med sløsingen

Gunnar Bovim mener vi på mange måter er for godt vant. Alle kjemper sin sak, enten det er på kommunenivå, sektornivå eller hos den enkelte.

–Det gjør at vi sløser med folk. Trengs en tjeneste ikke før neste uke, må vi ikke å kjøpe den i dag, sier han, og får støtte av Anders Bjartnes.

–Flytoget er et godt eksempel på dette. Det går minst seks tomme togsett fra Nationalteateret til Gardermoen hver dag. Hadde vi endret på dette, ville vi fått et bedre togtilbud til hele Stor-Oslo, sier han.

Se hele sendingen fra Kommunekonferansen her

Mer fra Kommunekonferansen

Magdi-kommunekonferansen-24

– Likegyldighet er marerittet

13.03.24

At folk går lei av dårlige nyheter og føler på apati er det verste som kan skje oss, mener NRK-korrespondent Yama Wolasmal. Å stå opp og blande seg inn, er en del av min egyptiske kultur, sier artist Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid. Det ble et sterkt møte mellom de to under Kommunekonferansen i Trondheim.

frosta-endre-Cathrine

Frosta-saken: Leder for en bygd i krise

15.03.24

Sommeren 2022 sprakk den såkalte Frosta-saken. En kommunelege er nå tiltalt for 34 voldtekter og overgrep på over 200 kvinner. Hvordan taklet den ferske kommunedirektøren krisen som siden har påvirket hele bygda?

kommune-ose2

Sløser vi med kvinnene?

15.03.24

Gjennomsnittlig pensjonsalder for kvinner 58 år – hele 4,5 år tidligere enn for menn.

– Ofte er det helsa som svikter, så skal vi beholde kvinnene lenger må vi forebygge på nye måter, sier seniorforsker Solveig Ose hos Sintef.