Eldre generasjoner har gjennom alle tider klaget over ungdommen. Slik har det også vært i forsvaret, forteller sjefssersjant Rune Wenneberg.
– Jeg har en soldathåndbok fra 1912 liggende på kontoret, og også den sier at ungdommen er helt sjanseløs, ler han.
Forsvaret tar imot over 10.000 unge rekrutter hvert år, og har derfor lenge forstått at det er forskjell på dagens unge og tidligere generasjoner.
– Det krever også at vi leder annerledes enn før, og det må alle vi forstå, sa Wennberg til de 350 lederne i salen under Kommunekonferansen 2025.
Mange gode egenskaper
De kalles Generasjon Z eller curlinggenerasjonen fordi de er vant til at andre går foran dem og rydder vei. Det kan være et problem i forsvaret, der du må tåle både stress og usikkerhet.
– Derfor må vi øve på å tåle motstand i større grad enn før. Men det går helt fint an å lære dette, og det gjør de, understreker sjefssersjanten.
Samtidig er det viktig å anerkjenne de gode egenskapene de unge kommer med. At de for eksempel kommer fra en prestasjonskultur, er noe som lett kan foredles i forsvaret.
– De både liker å ta og å få ansvar. Samtidig er de mer opptatt av å forstå. Mine ledere krevde at jeg skulle gjøre som de sa, men det fungerer overhodet ikke på disse. De kommer fra et informasjonssamfunn, og vil vite hvordan ting henger sammen, forklarer Wenneberg.
Åpne om følelser
En annen ting som karakteriserer den unge generasjonen, er at de er åpne om følelser. Det er litt nytt i forsvaret, men noe de ser på som en styrke.
– Samtidig er de mer selvsentrerte, og krever mer anerkjennelse. Da jeg kom til forsvaret, var fraværet av kjeft å anse som skryt. Det fungerer ikke på dagens unge. Jeg har derfor lært meg å gi såkalte «mikrolikes» i hverdagen. En tommel opp når noen gjør noe bra, kan oppleves som litt rart for min generasjon, men er kjempeenkelt og koster ingenting, sier Wenneberg.
Ungdommen selv sier at de liker ledere som viser vei, og ikke bare snakker. De får også tillit til ledere som er ærlige, åpne og sårbare.
– Og siden dagens tema er modige ledere, passer det denne generasjonen veldig godt. De liker ledere som viser integritet og tør å ta tak i det ubehagelige. Og har du ikke svaret, vær åpen om det, så bidrar de gjerne, understreker Rune Wennberg.