Husker du hvordan du luktet etter en tur på byen på 90-tallet? Eller hvordan det klikket i lightere bakerst i flyet så snart det var i lufta? Røykeloven var ingen populær lov da den kom, men har blitt stadig mer populær med årene.
– Tusenvis har i ettertid takket meg for at jeg fikk innført denne loven. Jeg hadde gjort det igjen, selv om det var tøft da det sto på, sier tidligere helseminister Dagfinn Høybråten fra KrF.
Høybråten og tidligere sosialminister Tove Strand fra Arbeiderpartiet var blant innlederne på Kommunekonferansen for å snakke om hva det betyr å være en modig leder. Og modige måtte de være begge to, det oppdaget også Tove Strand da hun brøytet vei for den første røykeloven i 1988.
– Da jeg ble sosialminister hadde jeg ikke en gang tenkt på problemstillingen, men ble overbevist etter en samtale med lederen av tobakkskaderådet, forklarer hun.
Ikke alle var like overbevist, for å si det mildt. Byråkratiet var ikke med på notene. Det ble egne aksjonsgrupper ledet av skuespiller Rolf Wesenlund og høyesterettsadvokat Alf Nordhus, og i en debatt på Dagsrevyen satt helsedirektøren og argumenterte mot sin egen sjef.
– Han sa at det er mye farligere å gå i Storgata i Oslo i rushtrafikken enn å røyke. Tenk det, sier Tove Strand.
Utvidet loven flere ganger
Tove Strand fikk imidlertid tillit av sjefen sin og stortingsgruppa i Arbeiderpartiet. Den første røykeloven forbød røyking i lokaler der allmenheten har adgang. Siden ble den utvidet flere ganger gjennom 90-tallet, før det i 2004 ble totalforbud mot røyking på utesteder – da med Dagfinn Høybråten som helseminster.
– Da var mellomløsningen med egne røykebord i restauranter prøvd ut, og det fungerte ikke. Det var derfor gode grunner til å få røyking på agendaen igjen, sier han.
Det manglet ikke på både skjellsord og drapstrusler mot helseministeren.
– Det er klart det var tøft, og særlig når det også gikk ut over mine nærmeste. Men du kan ikke ta alt inn over deg. Det gjelder å stå løpet ut, og tro på det en har satt i gang, sier Høybråten i dag.
Viktig å ha en visjon
Så hva kan dagens ledere i kommune- og helse-Norge lære av røykelovens mor og far?
– Bygg allianser, er rådet fra Høybråten. Selv fikk han både Hotell- og restaurantarbeiderforbundet og LO-sjef Gerd-Liv Valla med på laget, noe som banet vei i mange prosesser.
– Ha en visjon, og sett deg djerve mål. I tillegg er det lurt å skaffe seg kunnskap, så du kan argumentere godt for deg, er rådet fra Tove Strand. Hun mener også at der viktig at lederne tør å bruke de mulighetene som er i rollen sin.
– Ledelse er veldig gøy, hvis man tør å lede, sier hun.