Tekst og foto: Sissel Fantoft
Pensjonisttilværelsen føles langt unna
Samira er nybakt førstegangsmamma og for tiden i permisjon fra jobben ved nyreavdelingen på Ahus. Mens lille Zakariya på tre måneder pludrer ubekymret i vippestolen sin, får Samira gode pensjonsråd av pensjonsrådgiver Natalia Ebbesen hjemme i stua i Lørenskog. Og kanskje ikke så overraskende, innrømmer Samira at pensjon ikke nødvendigvis er det hun tenker mest på om dagen.
– Det er jo ikke så rart, og ingen som forventer heller, smiler Natalia, og fortsetter:
– Men det kan jo være greit for deg å vite at selv om du er i fødselspermisjon, tjener du opp rettigheter i den offentlige tjenestepensjonen du har gjennom jobben på Ahus.
Natalia forklarer at tjenestepensjon er den pensjonen arbeidsgiver sparer for Samira, og som kommer i tillegg til den pensjonen alle i Norge har rett på, som utbetales av NAV. På toppen kommer det Samira eventuelt sparer selv.
– Jeg har alltid vært bevisst på at det er gunstig å spare, men som ung familie i etableringsfasen prioriterer vi å leve et godt liv i dag, sier Samira.
Hva du får i pensjon handler om hvor mye og hvor lenge du jobber
Rådet fra Natalia er å finne en balanse mellom yrkesliv og privatliv som fungerer i det lange løp, og å tenke fremover når det gjelder økonomien.
– For eksempel er det viktig å vite at pensjonen din vil bli påvirket av hvor mye og hvor lenge du jobber. Hvis du går ned i stillingsprosent eller slutter å jobbe turnus, vil også pensjonssparingen minke. Etter pensjonsreformen teller alle inntektsår like mye og det er ikke lenger noe besteårsprinsipp, fortsetter hun.
Stor forskjell på pensjonsordninger
Valget om å satse på en sykepleierkarriere tok Samira tidlig etter en opplevelse som gjorde inntrykk.
– Jeg var med mamma på kontroll på Harstad sykehus etter at hun fødte yngstebroren min. Jordmora var så hyggelig, rolig og respektfull. Der og da fikk jeg lyst til å bli som henne. Det er helt fantastisk å være sykepleier og kunne trygge og veilede mennesker i vanskelige og sårbare situasjoner. På nyreavdelingen har vi dessuten verdens beste arbeidsmiljø, forteller hun.
Samira har også vært tillitsvalgt for sykepleierne på sin avdeling på Ahus.
– Derfor har jeg satt meg litt inn i pensjonsrettigheter, men det er mye jeg ikke vet. Når sykehuset for eksempel leier inn sykepleiere fra vikarbyrå har jeg inntrykk av at de får godt betalt, men hva slags pensjonsordning har de sammenlignet med oss som har pensjon i KLP? spør hun Natalia.
– Det er stor variasjon mellom private selskaper, men sannsynligvis har de dårligere ordning enn deg. Er det ett sted arbeidsgivere kan spare, så er det pensjon. Når folk søker jobb er de ofte mest opptatt av lønn og spør lite om pensjon, men det er faktisk også et lønnsgode, understreker Natalia.
I tillegg til livsvarige pensjonsutbetalinger, inneholder Samiras ordning i KLP også flere attraktive forsikringer, blant annet er hun sikret økonomisk om hun skulle bli ufør.
– Hva skjer med samboeren min og Zakariya hvis jeg dør da, spør hun Natalia.
– Da vil sønnen din får etterlattepensjon frem til han er 20 år. Hvis du hadde vært gift, ville også mannen din fått livsvarig ektefellepensjon, så lenge han ikke gifter seg på nytt, forklarer Natalia.
– Jøss, det var jeg ikke klar over. Da blir det bryllup! fastslår Samira Mohammed.
Natalias beste pensjonstips til deg som er tidlig i yrkeskarrieren
Sjekk pensjonsordningen før du takker ja
Det er stor forskjell på pensjonsordninger, og dette er en viktig del av den totale lønnen din. I offentlig sektor får du offentlig tjenestepensjon, en god ordning som også inneholder uføre- og etterlattepensjon. I tillegg betales pensjonen fra den dagen du går av og livet ut, mens i det private er det vanlig at pensjonen bare utbetales i 10 år.
Sett deg inn i hvilke valg som påvirker pensjonen din
Hvor mye du får i pensjon avhenger av hvor mye og lenge du jobber. Deltidstillinger og ulønnet permisjon er eksempler på ting som kan gi deg mindre i pensjon. Det betyr ikke at det ikke er riktig for deg å jobbe mindre i perioder, men da kan det være lurt å spare litt ekstra på siden.
Husk at pensjon er personlig
Ha rettferdige spareordninger i parforholdet. Når man akkurat har møtt den store kjærligheten kan det kanskje være vanskelig å forestille seg, men ingen vet hva fremtiden bringer. Uansett er det viktig å huske at pensjon i utgangspunktet er personlig. Derfor er det viktig at man sammen finner gode og rettferdige løsninger for pensjonssparing hvis for eksempel den ene jobber mer eller tjener mer enn den andre, eller hvis den ene tar lenger permisjon eller jobber deltid for å bruke mer tid på familien.