Norges mest moderne og avanserte sykehjem finner du i Ringsaker kommune. Bygget er laget for å møte fremtidens behov for god helsetjeneste og eldreomsorg for beboere, ansatte og lokalsamfunnet.
Moelv sykehjem er finansiert med grønne lån fra KLP Banken, tatt opp over flere år. Ringsaker var nemlig tidlig ute med å benytte seg av grønne lån, og kommunen og banken har gjennom årlige møter funnet investeringer som kvalifiserer til det.
– Samarbeidet sikrer en god prosess for opptak av grønne lån og gir oss mulighet til å avgjøre hvilke investeringer som kvalifiserer tidlig i prosessen, sier Jørgen Øyen Andersen som er kundeansvarlig med fagansvar for samfunnsansvar og bærekraft i KLP Banken.
Bærekraftig materialbruk og hjemmekoselig atmosfære
Enhetsleder for institusjonstjenester i kommunen, Berit Mæhlum, og bygg- og eiendomssjef Petter Granum har vært sentrale i utviklingen av det moderne sykehjemmet i Moelv.
I tråd med kommunens vedtak om bruk av tre, er trappen i hovedinngangen laget av heltre. Veggene er kledd med spiler som gir et naturlig og varmt uttrykk, noe som er tydelig allerede i foajeen.
– Når vi bygger et sykehjem, må vi ta hensyn til mange krav, forklarer Granum.
Et av målene med sykehjemmet var blant annet å skape en hjemmekoselig atmosfære med fremtidsrettede og forskriftsmessige løsninger.
– Vi ønsker at beboerne og besøkende skal føle seg hjemme, og ikke som om de er på en institusjon, legger Mæhlum til.
Det er brukt forskjellige materialtyper i byggeprosessen.
– Når vi har riktige materialer for å møte sikkerhetsstandarder, samtidig som vi har brukt tre og komposittmaterialer for å gi en varmere følelse, blir bygget både funksjonelt og oppfyller moderne krav til bærekraft og trivsel, sier Granum.
Universell utforming og moderne teknologi
Sykehjemsbygget i Moelv er utformet for å være oversiktlig og effektivt, med minimal gangavstand for ansatte og god driftslogistikk.
Det totale arealet på 6590 m² er godt utnyttet, med rom og funksjoner som sikrer optimal drift og brukertilpasning. Alle rom er utstyrt med skinne for takheis, og to av rommmene er større for å imøtekomme beboere med behov for ulike hjelpemidler. Det er også lagt til rette for ektefellerom, besøksrom for pårørende, rapporteringsrom, skyllerom og rentrom.
– Gode løsninger som passer for alle, uavhengig av funksjonsevne, er avgjørende i en hektisk arbeidshverdag, påpeker Mæhlum.
– Vi har vært opptatt av å tilrettelegge for at både beboere og ansatte skal bruke sykehjemmet på en god måte, og i tråd med likhetsprinsippet, legger hun til.
Granum fremhever at heis og trapper er plassert ved siden av hverandre for å sikre korte avstander. Bygget har også terskelfrie løsninger der brann- eller lydkrav har krevd dette.
– Vi har også fått på plass stille brannvarslere som varsler ansatte ved brann. Det gjør at situasjonen kan håndteres uten å skape panikk og stress hos beboere, forteller Mæhlum.
Tidlig involvering og godt samarbeid
Sykehjemmet er nøye planlagt, og det er tatt mange hensyn. Samspillentreprise har vært sentralt i prosessen for å sikre at alles behov ble dekket, og tidlig involvering av riktige personer var avgjørende for å få frem alle stemmer.
– Ved å be om synspunkter fra ansatte, beboere, pårørende og andre interessenter fikk vi verdifull innsikt, understreker Granum.
Det førte blant annet til et rom for minnestunder, prydet med en livssynsnøytral veggskulptur av Peder Istad. Innspill fra renholdskyndige resulterte i bruk av roboter for effektiv desinfisering etter sykdom.
– Samarbeidet på tvers av kommunen har vært uvurderlig, påpeker Mæhlum.
Hun presiserer at hardt arbeid for å finne gode løsninger innenfor budsjett og tidsramme har skapt stolthet blant de involverte, og sikret at både fagfolk og ansattes behov er ivaretatt.
En integrert del av byen og lokalsamfunnet
Sykehjemmet i Moelv er strategisk plassert i sentrum, og designet for å kunne gi noe tilbake til lokalsamfunnet. Bygget har flere funksjoner, og fungerer som et dagsenter med fasiliteter som kantine, flerbruksrom, frisør og fotpleie.
– Målet vårt er å bidra til byutvikling, og vi mener at bygget vil skape et mer mangfoldig og moderne bybilde. Sykehjemmet skal være mer enn bare et omsorgssenter - det skal også være en del av byens infrastruktur, sier Granum.
– Det er alltid hyggelig når fasilitetene brukes av andre. Kantinen er for eksempel et supplement til postkjøkken og stuer på hver avdeling. Her kan familier komme for å spise lunsj eller ta en kaffe sammen, avslutter Mæhlum.