Fra 1. januar 2025 trådte nye endringer i utlånsforskriften i kraft. En av de viktigste endringene er reduksjonen i kravet til egenkapital fra 15 % til 10 % for boligkjøp.
Vi tok en prat med kredittsjef Yasir Zaidi i KLP Banken. Hva tenker han om endringene og hvordan de vil gi utslag?
Syed forklarer at endringene først og fremst er bra for unge kunder i etableringsfasen.
– Nå får unge på boligjakt bedre hjelp til å realisere boligdrømmen, og lavere krav til egenkapital gjør det lettere for flere førstegangskjøpere å komme inn på markedet. Samtidig er kravene til inntekt og betalingsevne fortsatt like strenge. Det betyr at bare ett av de to store hindrene for å kjøpe bolig er endret. Man må fortsatt kunne vise til stabil inntekt og holde seg innenfor grensen på 5 ganger årsinntekten i gjeld, forklarer kredittsjefen.
Han understreker at endringen også gjør det litt enklere for foreldre som vil hjelpe barna inn på boligmarkedet.
– Det kreves en lavere sum enn tidligere for å nå målet. Det er jo positivt både for førstegangskjøperen selv og for foreldre som vil gi tilskudd når barna kjøper sin første bolig, sier Yasir.
– Skulle gjerne sett flere endringer
Yasir synes det er bra at finansministeren tar tak i problemet. Men, han skulle gjerne sett enda flere endringer for å løse utfordringene de unge førstegangskjøperne har med å komme seg inn på boligmarkedet.
– Bankene har håndtert dette på en god måte, men vi kunne hatt ytterligere lettelser, spesielt rundt likviditeten, så vi kunne hjulpet enda flere kunder. Han forteller at avvikskvoten som bankene har tilgjengelig hjelper litt, men at det er enkelte begrensninger.
– Vi i KLP Banken mener at det ville vært bedre å fjerne kravet om at gjelden ikke skal overstige fem ganger inntekten hvis kunden har råd til å betjene både lån og øvrige levekostnader. Det ville også hjelpe å lempe på avdragsplikten låntakere har til de er innenfor 60 % belåningsgrad. I etableringsfasen er det store utgifter på alle områder, så det ville hjulpet denne gruppen om myndighetene lempet på disse kravene. Ikke minst kunne det vært til stor hjelp nå som vi har opplevd dyrtid over lengre tid, avslutter Yasir Zaidi.