De digitale verdiene dine er alt fra viktige dokumenter og personlige filer til kontaktlister, bilder, videoer og meldinger som betyr mye for deg. På mobil, PC, nettbrett og andre digitale enheter har du sikkert lagret mange slike verdier.
Eksempler på digitale verdier:
-
Bilder og videoer
-
Dokumenter; som skattemeldinger, forsikringsbevis, helsedokumenter, kontrakter og vitnemål
-
Innhold du har på sosiale medier som Facebook, Instagram, LinkedIn og Tik Tok. Her har de fleste mange minner i form av meldingshistorikk, videoer og bilder.
-
Påloggingsinformasjon som passord og brukernavn, og apper for totrinnspålogging
-
Elektronisk ID, som BankID, MinID, Buypass ID og Commfides
-
Innhold på skylagringstjenester du benytter deg av privat eller offentlig, som offentlige tjenester, meldingstjenester, e-postkontoer og passordbanker. Eksempler på slike tjenester er Google Disk, Dropbox, iCloud, Gmail og Microsoft OneDrive
Derfor må du beskytte de digitale verdiene dine
Hvis du mister de digitale verdiene dine, kan det få praktiske, emosjonelle og økonomiske konsekvenser for deg.
Mister du tilgang på passord og påloggingsinformasjon, kan du få problemer med å logge inn på nettbank eller offentlige tjenester som Nav, Skattetaten og HelseNorge. Selv om dette kan løses, vil det ta tid og kreve at du gjør en innsats.
Hvis personlige opplysninger kommer på avveie eller havner i hendene på uvedkommende, øker det faren for å bli utsatt for svindel, ID-tyveri eller misbruk av personlige opplysninger.
Det mange frykter mest av alt, er å miste minner med affeksjonsverdi, som familiebilder og meldingshistorikk med en nær og kjær. Slike minner er ofte uerstattelige og kan være svært smertefulle å miste.
Derfor er det viktig å beskytte alt du har av digitale verdier.
Dette bør du gjøre:
På samme måte som du oppbevarer og beskytter fysiske verdier som er viktige for deg, som å låse bilen og oppbevare passet ditt på et sikkert sted, bør du også ta vare på de digitale verdiene dine.
Her er noen tiltak du kan gjøre:
Lag sterke passord: Bruk alltid unike og sterke passord for hver konto. Da blir det vanskeligere for andre å gjette eller knekke passordene dine. Og - aldri del passordene dine med noen!
Aktivér totrinnspålogging: Totrinnspålogging er en ekstra sikkerhetsfunksjon som bruker både passord og engangskode. Når du logger inn, får du en kode sendt til mobilen din eller via en app. Denne "doble låsen" gjør det vanskeligere for uvedkommende å få tilgang til kontoen din. Du aktiverer totrinnspålogging på kontoens sikkerhetsinnstillinger, ofte under "Sikkerhet" eller "Personvern". Velg om du vil få en kode sendt til mobilen eller bruke en app, som Google Authenticator eller Microsoft Authenticator. Bekreft med koden du får tilsendt.
Sjekk at vedlegg og lenker er trygge:De fleste har jo fått det med seg nå, men vi sier det igjen: Ikke klikk på vedlegg og lenker uten å sjekke skikkelig først. Er du usikker på om et vedlegg eller en lenke er trygg? Ring avsenderen og få bekreftelse på at de faktisk har sendt det til deg.
Hold apper og systemer oppdatert:Oppdaterte apper og systemer beskytter deg mot sikkerhetshull som kriminelle kan utnytte. Vær nøye med å oppdatere når systemene ber om det. Du kan også oppdatere apper direkte i App Store eller Google Play
Sikkerhetskopier enhetene dine: Da sikrer du at de digitale verdiene dine ikke går tapt hvis enheten blir ødelagt.
Vil du lære mer om hvordan du beskytter de digitale verdiene dine?
I oktober hvert år markerer Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) Nasjonal sikkerhetsmåned. I år er temaet “Beskytt dine digitale verdier”. Les mer og ta et nyttig kurs om hvordan du beskytter de digitale verdiene dine (NorSIS.no)