Mann sitter og legger inn betaling i nettbanken på laptop på et bord med kaffekopp

Tips for å beskytte deg mot svindel

Svindelforsøk skjer hele tiden, så vær oppmerksom! Lær deg hvordan du kan unngå å bli svindlet. Vi har samlet våre beste tips for å hjelpe deg med å beskytte deg mot svindel.

 

Det viktigste du må gjøre for å unngå å bli svindlet, er å aldri gi fra deg sensitiv informasjon! Det betyr at du aldri må dele BankID og BankID-passord, nettbankpassord og kortnummer eller koder med noen - verken til banken, politiet eller personer du stoler på. 

Stopp, tenk, sjekk - alltid!

Hvis du mottar SMS, e-post eller telefon, bør du alltid huske følgende:

1. Stopp

Forsøker avsender å skape en følelse av hastverk? Blir du lokket eller truet på noen måte? Spør avsender om personlig informasjon?

2. Tenk

Forventer jeg å motta denne henvendelsen? Hva er den egentlige hensikten til avsenderen?

3. Sjekk

Er det lenker til ukjente nettsteder? Ta umiddelbart kontakt med banken eller finansinstitusjonen på det offisielle nummeret deres for å få bekreftet innholdet.

Telefonsamtaler - Spoofing

Svindlere misbruker norske telefonnumre for å gi inntrykk av at de ringer fra politiet, banken, andre pålitelige instanser og i noen tilfeller også familie eller venner. Målet deres er å lure deg til å oppgi passord og koder til BankID-en din. De ber ofte ofrene om å:

  • Bekrefte innlogging i nettbanken
  • Oppgi passord og innloggingskoder/BankID
  • Dele kort- og kontoinformasjon

Banken eller politiet vil aldri be deg om å oppgi personlige opplysninger som kortinformasjon, aktiveringskoder, passord eller BankID-informasjon på telefon, SMS eller e-post.

Hvis du mistenker at du utsettes for svindel, legg på og ring opp det offisielle nummeret til banken eller bedriften, og spør om de har ringt deg. 

Hjemmebesøksvindel 

Svindlere kan besøke ofre hjemme og utgi seg for å være fra banken, Økokrim/politiet eller andre autoriteter. De vil ofte påstå at du har blitt svindlet, og at de er der for å hjelpe deg.

Med list og taktikk bruker de ulike metoder for å vinne ofrenes tillit og overtale dem til å gi fra seg mobil, PC, kort, koder og passord. Hvis det kommer noen på døren din og ber om slik informasjon, ring politiet. 

Hvis politiet ringer og sier at de sender noen hjem til deg, ring 112 eller ditt lokale politikontor med en gang for å sjekke om det stemmer. Hvis det ikke stemmer, forklar situasjonen og be dem komme til din adresse så raskt som mulig.

"Sikker konto"-svindel

Metoden "sikker konto"-svindel går ut på at en svindler ringer deg. Vedkommende oppgir å jobbe i "bankens sikkerhetsavdeling" eller lignende, og sier at bankkontoen din er blitt hacket eller angrepet. Svindlerne kan også si at de ringer fra "politiet" eller "Økokrim" på vegne av banken. De påstår at pengene dine er i fare, men vil berolige deg med at pengene er trygge hvis du fører dem over på en "sikkerhetskonto". Dette er absolutt ingen sikker konto, men en konto som svindlerne kontrollerer.

Unngå å installere programvare på oppfordring fra andre

En vanlig fremgangsmåte svindlerne bruker, er fjernstyring av PC eller mobilen. De forsøker å overtale deg via telefon til å installere en app eller besøke en ukjent nettside som gir dem tilgang og kontroll for å hjelpe deg med investeringer eller å hindre et svindelforsøk.

Når de får kontroll viser de deg opplysninger som i realiteten ikke stemmer, og dermed lurer de deg til å signere på noe annet enn du får fremvist. 

E-post og SMSer - Phishing

Gjør det til en vane å ikke trykke på lenker i e-poster. Gå heller inn på nettsiden til avsender ved å taste inn nettadressen selv, og kun bruke kontaktinformasjon hvor du er sikker på hvem den tilhører. 

Du kan også sjekke lenkene du får i e-post. Hold musepekeren over lenken i e-posten, og se om adressen virker logisk. Er du usikker? Ikke trykk på lenken. Selv fra tilsynelatende trygge avsendere bør du være skeptisk.

Les mer om hva du bør gjøre og sjekke hvis du mottar en mistenkelig e-post eller SMS.

Falske SMSer

Typiske falske meldinger er: 

  • Problemer med BankID
  • Mistenkelige transaksjoner på kort eller konto
  • Penger til gode fra Skatteetaten
  • Krav om å betale en liten faktura for et abonnement eller parkering
  • Problemer med levering av pakker (Posten, budfirmaer, og lignende)
  • SMS om å ringe opp et ukjent telefonnummer

Har du mottatt en slik SMS? Ikke trykk på lenken! 
Lenkene går som regel til en falsk nettside som for eksempel ligner på Skatteetaten sin, og hvor du skal logge inn med BankID. Hvis du logger inn med BankID-en din på en slik falske side, gir du svindlere tilgang til bankkontoen din.

Får du en slik SMS, gå alltid til nettsiden ved å taste inn nettadressen selv - ikke via lenken. 

Svindel ved brukthandel

Hvis du selger varer på markedsplasser som for eksempel finn.no, kan svindlere som utgir seg for å være kjøpere sende falske betalingslenker til deg og be deg om å oppgi kortnummer eller BankID så du kan motta betaling. Det må du ikke gjøre.

  • Du trenger aldri å oppgi kortnummer eller BankID opplysninger for å motta betaling. 
  • Bruk BankID-appen, der får du bedre informasjon om hva du godkjenner
  • Sjekk at det som vises i appen stemmer med det du faktisk forsøker å gjøre i det brukerstedet du forsøker å handle i

Falske nettbutikker og annonser

Vær alltid litt skeptisk til nettsiden når du handler på nett. Svindlerne har blitt gode på å kopierer utseende og logo til kjente nettsider. Det dukker også opp mer og mer av falske annonser som fører til nettsider hvor du blir bedt om å oppgi personlig informasjon. 

Med mengden falske nettbutikker som opprettes i dag, er det smart å sjekke nettbutikken før du står der uten varen du bestilte, eller får en vare av dårlig kvalitet  uten en returadresse å sende den til. 

Les mer om hva du bør sjekke på nettbutikker før du handler på nett

Vanlige typer svindel på sosiale medier:

Svindlerne er veldig godt organisert, og setter opp falske annonser på nett, profesjonelle nettsider og nyheter på lokale språk. Dette gjør de for lokke offeret til å tro at de er legitime, og profesjonelle aktører.

I denne typen svindel brukes ofte kjendiser, eller kjente merkevarer vi stoler på. Den misbrukte kjendisen anbefaler en spesifikk investeringsform, og garanterer avkastning og stor gevinst. De legitime aktørene vil aldri opptre på denne måten. 

Enkel huskeregel: Hvis tilbudet er for godt til å være sant, så er det mest sannsynlig det. 

Les mer om investeringssvindel

Svindelen starter ofte med en venneforespørsel, eller en tilsynelatende uskyldig henvendelse. Den  kommer gjerne fra en person med en interessant bakgrunn, som for eksempel en vellykket forretningsmann, modell, eller tidligere amerikansk soldat. 

Når det er opprettet kontakt, flyttes gjerne dialogen over til SMS og telefon. Svindleren deler bilder, men unngår å bruke video i samtalene. Svindleren bruker gjerne flere måneder på å bygge opp stor tillit gjennom følelsesmessig involvering og romantikk.

Når tilliten er etablert, oppstår det uforutsette hendelser og problemer. Svindleren begynner derfor å be om penger for å løse problemene sine. Og det fortsetter gjerne bare å dukke opp flere og flere hendelser som krever penger for å løses. Resultatet er at offeret bruker mer og mer av sine oppsparte midler, og i verste fall tar opp lån for å hjelpe "kjæresten". 

Dette er en svindelmetode som har blitt mer og mer populær de siste årene, og på engelsk kalles det "sextortion scam". I denne svindelmetoden påstår svindleren at hen har fått tilgang til offerets webkamera, og har filmet at vedkommende har sett på pornografi. 

Svindleren henviser oftest til en Bitcoin-adresse, som offeret må betale til for at den påståtte filmen skal slettes. Hvis ikke, deles videoen med offerets e-postkontakter.

I virkeligheten har ikke svindleren hatt tilgang til webkameraet, og det finnes ingen slike filmer. 

I denne typen svindel sender svindleren e-post, meldinger eller skriver innlegg på sosiale medier hvor de utgir seg for å være banker som tilbyr lån på dagen, og lav rente mot et lite forskuddsgebyr. 

Svindlerne ønsker med denne svindelmetoden å få tilgang til din private BankID. Hvis BankID havner i feil hender kan andre søke om lån i ditt navn - så husk at BankID er personlig, og at du aldri skal gi fra deg passord og kodene. 

Svindlere kan utgi seg for å være et familiemedlem eller en venn i nød. Du kan få meldinger fra et ukjent nummer som påstår å være familiemedlemmets nye nummer, eller bli kontaktet via sosiale medier. De ber om hjelp til å betale en regning eller vare og ber deg sende penger til en annen person eller betale direkte for varen.

For å unngå å bli svindlet, ring personens kjente nummer for å verifisere at meldingen er ekte. Svindlere kan også be om hjelp til å betale for en ny telefon ved at du bes om å sende penger til en annen person eller oppgi kortnummeret ditt.

 

Før du donerer bør du sjekke om organisasjonen finnes. Det kan du gjøre på innsamlingskontrollen.no. 

Der finner du oversikt over seriøse organisasjoner som er godkjent av Innsamlingskontrollen.

Huskeregler for å unngå svindel

  • Svindlerne spiller alltid på tillit, frykt eller fristelser.
  • Er det for godt til å være sant, så er det som regel det.
  • Svindlerne gir som regel inntrykk av at noe haster, og de forsøker å stresse situasjonen for å få deg til å gjøre noe du vanligvis ikke ville gjort. 
  • Er lenker eller innholdet du mottar, noe du forventer å få fra avsender?
  • Ikke del BankID-passord eller innloggingskoder med noen.

Har du blitt svindlet? 

Kontakt banken med en gang. Rask beskjed fra deg gir større sannsynlighet for å klare å forhindre at svindelen blir gjennomført. Det vil også hjelpe banken med å varsle andre kunder som kan bli utsatt for det samme.

Du kontakter oss i KLP Banken på telefonnummer 55 54 85 00.

Les flere tips

Ann Eve Fjeldstad og André Nordum i KLP Banken forteller at svindlerne blir stadig mer utspekulerte og kreative.
Ann Eve Fjeldstad og André Nordum i KLP Banken forteller at svindlerne blir stadig mer utspekulerte og kreative.

Sunn skepsis kan stoppe svindlere

14.10.24

Ann Eve Fjeldstad og André Nordum jobber for å hindre økonomisk kriminalitet i KLP Banken. Vi tok en prat med dem for å finne ut hvordan hver og en av oss kan bidra til å stoppe de utspekulerte svindlerne. 

Dame sitter i nettbanken på laptop på et bord med kaffekopp og mobiltelefon

Ikke del BankID og passord med andre

10.10.24

BankID er din digitale identitet og skal ikke deles med noen. Det er rett og slett ulovlig. Vi forklarer deg hvorfor du ikke skal dele BankID-informasjon, hvilke konsekvenser det kan få, og hvordan du kan få hjelp eller hjelpe andre på lovlig vis.

Hånd som holder en mobil med bilde av en svindel-epost.

Oppdag svindelforsøk på e-post og SMS

08.05.24

De fleste av oss får jevnlig tilsendt en masse forskjellige e-poster og SMSer, men vet du hvordan du skiller en falsk e-post eller SMS fra en reell en? Her får du noen tips og triks for hvordan du unngår å bli svindlet.