Gutt i lekestativ på skole

Mange usikre på plassering av avfallsbeholdere

| 21.10.22

KLP har gjennomført en undersøkelse blant eiendomssjefer, driftsansvarlige og tekniske sjefer i kommuner og fylkeskommuner over hele landet. Målet var å kartlegge om de vet hva som står i forsikringsselskapets sikkerhetsforskrifter om avfallsbeholdere. Flere store branner i kommunale bygg i 2019 startet i avfallsbeholdere som sto nær en vegg.

Er du også usikker på sikkerhetsforskriftene?

Her kan du lese vår sjekkliste for riktig plassering av søppelbeholdere.

Du kan også ta direktekontakt med vår fagsjef for skadeforebygging, Geir Grønsholt, på telefon 901 04 461, eller din forsikringskontakt i KLP hvis du ønsker mer informasjon.

- Etter fjorårets branner ser vi behovet for å sette fokus på sikkerhetsforskriftene som gjelder avfallsbeholdere. Vi var derfor oppriktig nysgjerrige på hva våre kunder kunne om sikkerhetsforskriftene, og kanskje få en pekepinn på om det er deler av forskriftene som burde tydeliggjøres eller kommuniseres sterkere fra vår side, forteller administrerende direktør i KLP Skadeforsikring Tore Tenold om bakgrunnen for undersøkelsen.

Det er brudd på sikkerhetsforskriftene å ha avfallsbeholdere fem meter eller nærmere husveggen. Det betyr at det vil bli en reduksjon i erstatningssummen om brannen har startet i en feilplassert søppelkasse. Det gjør at en allerede tragisk brannulykke kan bli enda mer kostbar for kommunen som rammes.

- Det koster så lite å flytte avfallsbeholderne bort fra veggen, likevel ser vi gang på gang at det ikke gjøres. Feilplasserte avfallsbeholdere skyldes ofte uvitenhet, og derfor er det en del av vårt samfunnsoppdrag å gjøre kommunene og fylkeskommunene oppmerksomme på hvilke regler som gjelder, fortsetter Tenold.  

Usikre på hvilke avfallsbeholdere som skal stå fem meter unna vegg

Totalt var det 53 kommunale eiendomssjefer, driftsansvarlige og teknisk sjefer blant KLPs skadeforsikringskunder som deltok i undersøkelsen. Av disse svarte halvparten at "fem meter unna husvegg-regelen" kun gjelder søppelkasser som rommer mer enn 60 liter. Det var bare 1 av 3 som visste at femmeter-regelen gjelder søppelkasser i alle størrelser.

På spørsmål om femmeter-regelen kun gjelder beholdere med brennbart avfall svarte 37 prosent ja. Her var det altså 6 av 10 som ikke visste hva som står i sikkerhetsforskriften, og dermed ikke var klar over at femmeter-regelen kun gjelder søppelkasser med brennbart materiale.

At mobile avfallsbeholdere skal låses fast var derimot noe nesten alle kjente til, og det var kun en fjerdedel som sa "nei" eller at de var usikre på om det var tilfellet.

Tydeligere sikkerhetsforskrifter

På spørsmål om deltakerne opplever at KLP Skadeforsikring gir tilstrekkelig informasjon om hvilke lover og regler som gjelder for forsikringsavtalen, svarte bare 45 prosent ja. Det vil si at mer enn halvparten av de som besvarte undersøkelsen savner ytterligere informasjon fra KLP.

- Vi tar med oss alle tilbakemeldinger i det videre arbeidet med hvordan vi som forsikringsselskap kan bidra til å forhindre brann i kommunale bygg. Vi er vel ikke direkte overrasket over at mange kunder ønsker mer informasjon, da det sjeldent kan gis nok. Men ønsket om tydeligere og mer informasjon, sett i lys av resultatet på undersøkelsen for øvrig, gjør det klart for oss at dette er noe vi skal satse mer på fremover, fortsetter Tenold.

Han forteller at et av de første tiltakene som er satt i gang er en gjennomgang av de eksisterende sikkerhetsforskriftene, der hensikten er å tydeliggjøre språket slik at det blir enda enklere å lese og forstå innholdet.