Ved hjelp av grønne lån skal KLP Banken fremme miljøvennlige og bærekraftige investeringer i landets kommuner og fylkeskommuner.
Det prosjekterte helsehuset ligger på Frøya, en øykommune på Trøndelagskysten og består av et helsehus med 28 plasser og 48 omsorgsboliger (bofellesskap med heldøgns omsorg). Helsehuset skal bygges for fremtiden og passe inn i lokalmiljøet. Prosjektet har en målsetning om å redusere klimagassutslipp med minimum 30 prosent totalt.
- Det er en målsetting at bygget har lavt klimagassutslipp i hele livssyklusen. Det betyr materialer med lavt klimagassutslipp, lavt energibruk i drift og ved å legge til rette for lavt klimagassutslipp under bygging, sier prosjektleder Torny Sørlie i Frøya kommune.
Både bygget, tekniske systemer og energiforsyning skal designes for lavest mulig klimagassutslipp. I tillegg har Frøya kommune gjort investeringer i vann og avløp for sikring av vannkvalitet og kapasitet.
- Det har blitt lagt vekt på å designe et tidløst bygg som har stor fleksibilitet. Tidløse bygg er bærekraftig over tid. Det er valgt materialer som har langt levetid og trenger lite vedlikehold. Videre er det lagt til rette for at bygging kan gjennomføres med redusert bruk av fossil energi på byggeplass, sier Sørlie.
Grønne lån for 820 millioner
Carl Steinar Lous, direktør offentlig marked i KLP Banken, sier Frøya kommune fikk innvilget grønt lån fordi helse- og omsorgssenteret bygges i massivtre, som har langt lavere Co2-avtrykk enn for eksempel betong og andre referansematerialer. Grønne lån gis til prosjekter som bidrar til redusert klimagassutslipp, energieffektivisering og/eller klimatilpasning.
- Grønne lån med lavere rente til investeringer bidrar til å løse fremtidens klima- og miljøutfordringer. Vi har merket økende etterspørsel etter grønne lån i løpet av 2019, sier Carl Steinar Lous og legger til at klima og miljøplanen til mange kommuner er i ferd med å gå ut, og i forbindelse med nye klima og miljøplaner forventer KLP Banken at det blir satset mye på bærekraftige investeringer i kommunene.
Til sammen har KLP Banken grønne lån for 820 millioner kroner. Det første lånet ble gitt i april i fjor. Størrelsen på lånene varier fra i underkant av tre millioner kroner opp til 180 millioner kroner.
- Det er klart flest lån til prosjekter innen vann, avløp og renovasjon (VAR) og bærekraftige nybygg. Ett av våre største grønne lån er til HIAS IKS. Der ble det gitt grønt lån til nytt vannbehandlingsanlegg som skal øke sikkerheten i vannkvalitet for innbyggerne i Hamar, Stange, Ringsaker og Løten kommune. Vi har også gitt grønt lån til nye Harestua helse og omsorgssenter i Lunner kommune. Det nye omsorgssenteret bygges etter passivhusstandard og vil bidra til å øke tjenestetilbudet for kommunen, sier Lous.
Kriterier for grønne lån
Hovedpoenget med grønne lån er at prosjektet som finansieres skal ha klare klima og miljøambisjoner.
- Vi har et eget kriteriesett med visse betingelser som må være oppfylt innenfor de forskjellige kategoriene. Innenfor bygg stilles det blant annet krav til energieffektivitet og bygningsmaterialer. Innenfor VAR-områdene må investeringene bidra til enten kvalitetsforbedringer, kapasitetsforbedringer eller redusere utslipp, sier Carl Steinar Lous.