9 tips til deg som vil spare strøm
1. Senk innetemperaturen
Oppvarming av bolig er den posten som påvirker strømutgiftene mest. Du sparer cirka fem prosent av oppvarmingskostnadene for hver grad du senker innetemperaturen. Ideell innetemperatur er 18-21, så tipset er å skru ned varmen en grad eller to, lukke dører til rom du ikke bruker, og finne frem tøfler, tykke ullsokker og favorittstrikkejakken.
Men vær forsiktig. Ikke senk temperaturen for mye i rom med rør og vann. Se våre tips til hvordan du unngår frostskader, og store utgifter.
2. Ta kortere dusjer
Oppvarming av vann er den nest største utgiftsposten på strømregningen. Du skal selvfølgelig ta deg en oppkvikkende og deilig dusj, men husk at hvert minutt ekstra koster mer enn noensinne. En sparedusj kan bidra til å redusere varmtvannsforbruket.
3. Bruk tidsstyring av varmekildene
Tidsstyring av varmekabler, panelovner og andre varmekilder gjør at du kan spare strøm ved å kun bruke varme når du trenger det, eller legge inn dag- og nattstyring med høyere temperaturer på dagen enn natten. Det finnes løsninger for å sentralstyre temperaturen i hele boligen din, og du kan koble smarte apper til varmekildene dine. Snakk med en elektriker eller spør om råd i din lokale elektronikkforhandler.
4. Skru av lys og demp varme i rom du ikke bruker
Bruk prisene nå til å endre vanene dine! Må lyset på badet eller i gangen stå på hele dagen? Kan du slå av eller justere ned varmen på soverommet, og heller lukke opp dørene litt før du legger deg for å varme opp rommet litt?
5. Kjør kun fulle maskiner
Tørketrommelbruk sliter på klærne og merkes på strømregningen. Lufttørk klærne dine ute så ofte du kan, det kan gjøres på tørre dager året rundt, og tørk inne på bad og vaskerom eller andre rom med god ventilasjon. Kjøre fulle vaske- og oppvaskmaskiner på den tiden av døgnet med lavest kWh-pris.
6. Bytt til LED-pærer
LED-pærer koster litt mer, men er til gjengjeld ekstra energieffektive og har en levetid fra 20.000 og opptil 50.000 timer.
7. Bygg en strømprisbuffer
En buffer for uforutsette regninger er tips nr. 1 innen personlig økonomi. Det er lurt å ha egen bufferkonto øremerket ekstra strømutgifter. Opprett en sparekonto du kaller "Strømsjokk" og sett opp en fast overføring på valgt sum den dagen du får utbetalt lønn eller pensjon, så er du alltid litt bedre beredt!
8. Sjekk om du har den beste strømleverandøren
Sjekk hva du betaler for. Er det gebyrer eller prisgarantier som ikke har noe med strømforbruket ditt å gjøre? Har du variabel pris eller spotpris, og er det bindingstid? Nettleieleverandøren din er fast for området du bor i, og kan ikke byttes. Men, du står helt fritt til å velge strømleverandør, og det er enkelt å bytte.
Sjekk tipsene om strøm og avtalebytte på forbrukerradet.no
9. Sjekk om du kan få tilskudd fra Enova - og Grønt boliglån hos oss
Enova-tilskudd er en støtteordning for energitiltak for private helårsboliger og fritidsboliger. Ordningen skal stimulere privatpersoner ti bedre energibruk i boligen og lavere klimagassutslipp. KLP Banken tilbyr Grønt boliglån med lavere rente for energivennlig bolig til kunder med pensjonsrettigheter i KLP.
Les mer om hva som skal til for å få Enova-tilskudd og Grønt boliglån