Vi spør Håvard Gulbrandsen, administrerende direktør i KLP Kapitalforvaltning AS, om hva som skiller et svanemerket fond fra andre fond.
– Våre svanefond har en mindre portefølje, som er spisset inn mot gode, bærekraftige selskaper. Svanefondene er bygd opp etter sammen prinsipper som vanlige fond, og du kan sette sammen fond etter den risikoen som passer deg. Det gjør svanefondene egnet til pensjonssparing, enten du har lang eller kort tid igjen til pensjonsalder. Samtidig er du trygg på at du investerer sparepengene i en bærekraftig framtid, forklarer han.
KLP Mer Samfunnsansvar er nå en familie med ti fond: fire aksjefond, to rentefond og fire fondspakker.
Lavt priset
Han sier at fondene skal være nære indeksen, på samme måte som ordinære indeksfond. Svanefondene er åpne for alle som ønsker å investere bredt i aksje-, obligasjons- og rentemarkedet, enten det er vanlige folk eller pensjonskasser som sprer medlemmenes penger på flere land og ulike typer fond.
– Kostnadene for å kjøpe og eie fondene for kundene våre ligger på samme nivå som indeksfondene våre, selv om svanefamilien er mer komplisert å forvalte. Vi er veldig lavt priset i forhold til konkurrentene våre. Like viktig for oss i dag som da vi startet for fem år siden, er å tilby et bredt produktspekter til lave priser, sier Gulbrandsen.
Kraftig tilstrømning av kunder
Siden oppstarten av det første svanemerkede KLP-fondet, KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar, har forvaltningskapitalen gått fra 500 millioner kroner til 11,5 milliarder kroner. Svanefamilien er gjennom årene utvidet til å inkludere pakker med rente- og aksjefond, samt fond innen Norden og framvoksende markeder. Totalt er nærmere 23 milliarder kroner investert i KLP Mer Samfunnsansvar, hvorav over 15 milliarder kroner kommer fra kunder utenfor KLP.
– KLP har hatt en kraftig tilstrømming av kunder gjennom svanefondene. I tillegg til privatpersoner som sparer, bruker andre banker og finansforetak våre fond som byggeklosser i sine innskuddsprodukter, sier Gulbrandsen.
KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar er det svanemerkede fondet som har gitt mest avkastning de tre siste årene, med over 15 prosent avkastning hvert år. Fondet ligger på femte plass av alle KLP-fondene, 2,5 prosentpoeng bak KLP AksjeUSA Indeks. Det er de samme forvalterne i KLP som forvalter svanefondene som indeksfondene. Hittil i 2023 har imidlertid avkastningen vært noe svakere enn det brede aksjemarkedet.
Strenge krav
Han forklarer at det ligger mye jobb i å plukke ut de bærekraftige selskapene, og at noen sektorer og områder er vanskeligere enn andre å investere i.
– Selskaper som er tilpasset klimaomstillingen går lettere inn i bærekraftbegrepet. Norske selskaper er generelt gode på bærekraft, mens framvoksende markeder er krevende. Enkelte sektorer har en vanskelig omstilling foran seg på klima- og energifronten, eksempelvis gjødsel, råvarer, sement og noen energiselskaper. Snittet av verdens selskaper er ikke bærekraftige, sier han.
Både EU og Miljømerking Norge, som forvalter Svanemerket i Norge, stiller strenge krav til selskapene. Kravene er skjerpet underveis, blant annet med krav til utslipp av klimagasser og bruk av EUs regelverk. Fondene må oppfylle en rekke obligatoriske krav, og stiller krav til aktivt eierskap. På den måten kan selskaper og bransjer påvirkes til å redusere klimabelastningen.
Hva med teknologiselskaper?
– Teknologi er en stor del av disse fondene, men i 2023 har det vært krevende å plukke de riktige teknologiselskapene. En del scorer lavt på bærekraft innen områder som arbeidsrettigheter, energikrevende virksomhet, produksjon i tredje verden, håndtering av data eller hvordan de benytter teknologien. Ett av selskapene som har gått veldig bra i 2023, er Apple. Kunstig intelligens, også kjent som AI, er også et område det skjer mye spennende på, forteller han.
Grønnvasking høyt på prioriteringslista
Myndighetene i Norge og EU er opptatte av å unngå at selskaper fremstiller seg som mer miljøvennlige og bærekraftige enn de er, såkalt grønnvasking. Finanstilsynet og forbrukermyndighetene har det høyt på prioriteringslista, og har strammet inn bruken av begreper. Det gjelder også navnene på selve fondene, slik at ingen selskaper seiler under falskt flagg.
Våre fond er både svanemerkede og definerte som såkalte artikkel 9-fond innenfor EU-regelverket. Det betyr at alle investeringene skal være bærekraftige. Myndighetene i EU/EØS-området er opptatte av at kapitalen skal bidra til den nødvendige omstillingen i samfunnet, og da er det viktig at selskapene som inngår i disse mer spissede fondene, faktisk er bærekraftige.
Til slutt: Hva tenker du om framtiden?
– EU kommer til å bruke innsamlede data i større grad, og ha mer enhetlige definisjoner på hva som er bærekraftig og ikke. Kunnskapen vil øke. Jeg tror svanefond kommer til å bli vanligere, og det blir lettere for folk å skjønne hva slags valg de tar, og at dette er en måte å påvirke omverdenen på. EUs kategorisering vil forenkle området og gjøre det lettere for forbrukerne, mener Gulbrandsen.
Sjekk ut våre svanemerkede fond
Generell ansvarsfraskrivelse
Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Fondets risikonivå er basert på svingninger i fondets kurs siste fem år. I tillegg foreligger det likviditetsrisiko, operasjonell risiko og motpartsrisiko. Høyere risiko gir deg større potensiell avkastning på sikt, men sannsynligvis med større svingninger i spareperioden.
Denne informasjonen er ment som en generell informasjon til leseren og må ikke forstås som investeringsråd. Før kjøp oppfordres det til å lese fondenes nøkkelinformasjon og prospekt. Nøkkelinformasjon og prospekter innhentes ved å gå inn på respektive sider for hvert fond på klp.no. Ved kjøp får du andeler i fondet, ikke i fondets underliggende verdipapirer.