Gjennom et grundig og omfattende høringssvar anbefaler KLP departementet å vurdere presisjonsnivået i forslagene. På mange områder er lovforslaget for lite utfyllende, og kan bidra til flere tolkningsmuligheter. Slike spørsmål bør avklares for å sikre rettsikkerheten til våre medlemmer, og for å unngå at det utvikler seg for stor grad av forskjellig praksis mellom leverandørene. Etter KLPs syn bør derfor departementet bruke den muligheten som høringsprosessen og nytt lovverk for offentlig AFP gir til å gjøre flere forenklinger. Det vil komme både leverandører og mottakere til gode.
– AFP utgjør en stor og viktig del av samlet pensjon for våre medlemmer. Vi hadde håpet på et forenklet regelverk, men departementet har så og si kopiert reglene fra privat AFP uten noe større presisjonsnivå. For at våre medlemmer skal kunne forstå, og orientere seg om sine AFP-rettigheter, måtte vi gå grundig og detaljert til verks i høringssvaret vårt, sier hun.
Holland ønsker at departementet tar mer hensyn til sykepleierne i det videre arbeidet med den nye ordningen.
– Jeg håper vi får gjennomslag for at AFP blir lovfestet for sykepleierne, dette er viktig for den yrkesgruppen så det blir spennende å følge med på. I tillegg håper jeg virkelig at departementet ser nødvendigheten av å presisere reglene for AFP, og at de vil vurdere å forenkle hvert fall noen av forslagene som fremstår som unødig rigide, sier hun.
Dette er hovedpoengene i KLPs høringssvar:
- Forslaget tar ikke hensyn til sykepleierne
Det er uheldig at det ikke fremmes forslag om å lovfeste ny offentlig AFP i lov om pensjonsordning for sykepleiere. KLP mener at dersom enkelte virksomheter kan tegne offentlig tjenestepensjon uten AFP-ytelsen, vil det i prinsippet innebære en svekkelse av rettighetene til sykepleierne sammenlignet med den gamle bruttoordningen. AFP er en så viktig del av offentlig tjenestepensjon, at det bør være en del av overføringsavtalen, og dermed et obligatorisk element for avtaler under overføringsavtalen.
- Enkeltpersoner kan falle utenfor
Til tross for at den nye ordningen legger et omfattende informasjonsansvar på pensjonsleverandøren, er KLP bekymret for at enkeltpersoner kan falle utenfor ordningen. I høringssvaret peker KLP på at svært mange av våre medlemmer i kommuner og helseforetak vil være i faresonen for ikke å kvalifisere seg, spesielt siden vi har mange deltidsansatte og personer med lave stillingsandeler. Dette gjelder også de relativt mange uføre, delvis uføre og personer som kommer tilbake til jobb etter uførhet eller lengre sykefravær.
- Anbefaler en forenkling av regelverket
KLP mener at lovforslagene som presenteres i høringsnotatet åpner for ulike tolkninger. Dersom lovforslaget blir vedtatt i sin nåværende form, er KLP redd det vil gå ut over rettssikkerheten til den enkelte arbeidstaker da det vil være svært krevende for dem å finne ut av sine rettigheter. I høringssvaret anbefaler KLP derfor at regelverket forenkles eller utdypes med mer detaljerte regler, slik at en unngår å måtte søke avklaringer i Trygderetten og alminnelig domstol.
- Haster med å få nytt lovverk på plass
Ny AFP vil først utbetales for personer fra 1963-kullet når de passerer 62 år i 2025. Med tanke på at det er en viss usikkerhet knyttet til detaljer i regelverket, begynner det å haste å få nytt lovverk på plass. I høringssvaret påpeker KLP at det tar tid å få løsninger på plass i leverandørenes systemer. Samtidig trenger enkeltpersoner veiledning og informasjon om ytelser før de kommer til utbetaling. KLP peker spesielt på at de eldste kullene som skal ha ny AFP allerede er inne i sin kvalifiseringsperiode.
- Mangler system for medregning av tid
En stor svakhet ved lovforslaget er at det mangler et system for medregning av tid fra offentlig sektor til privat sektor når det gjelder kravene til kvalifikasjonstid for privat AFP KLP mener at mangelen på dette systemet vil reduserer mobiliteten fra offentlig til privat sektor. En spesielt alvorlig problemstilling er at medlemmene i virksomheter som går fra offentlig tjenestepensjon til privat tjenestepensjon (med AFP), risikerer å miste AFP-rettigheten.