KLP_Brannkonstabel_Ung dame_masma73476_1452

Sparetips til deg som er ny i arbeidslivet

| 27.10.23

Når du er ung, er det viktig å legge en plan for hva du ønsker å oppnå. Kanskje du vil kjøpe egen bolig eller bil, lande et drømmeprosjekt eller sette av penger til fremtiden din? Slik kommer du i gang. 

Hverdagsvaner du kan spare penger på

  • Kjøp brukt i stedet for nytt
  • Selg ting du ikke trenger eller arranger byttekveld
  • Vurder å leie utstyr og ting i stedet for å eie
  • Sykle eller gå i stedet for å ta bil eller buss
  • Ukeshandle mat, lag handleliste, sjekk kilopris, og redd mat!
  • Gå gjennom strømmetjenester og abonnementer – trenger du alle?
  • Slå av lyset i rom du ikke er i
  • Vurder shoppestopp i en periode
  • Spar pengene du ikke bruker

Få oversikt!

Det første du må gjøre før du starter sparingen, er å få oversikt over hvor mye du faktisk har mulighet til å spare. Finn ut hvor mye du har i faste og løpende utgifter i løpet av et år, slik at du ser hva du har igjen til sparing hver måned. Husk at det er bedre å spare jevnt og i passende summer, enn å spare for mye så du ikke har penger til hverdagene.

Bygg buffer

Den viktigste spareavtalen og den du bør prioritere først, er bufferkontoen! Bufferkonto er til bruk for uforutsette utgifter. Sett deg mål om å ha et beløp tilsvarende 1 til 2 måneders lønn på konto, så har du midler dersom uhellet skulle være ute. Den enkleste måten å bygge en buffer på, er å spare jevnt og trutt. Bufferkontoen kan for eksempel hete «Krisepenger».

Lag spareavtaler

Opprett faste overføringer av ønsket beløp fra lønnskontoen til sparemålene dine, og la trekket gå samme dag som du får lønn. Opprett gjerne flere sparekontoer og gi de navn som forteller hva de skal brukes til, som for eksempel reise, bil, hverdagslykke og oppussing. Hvis du ikke har kjøpt din egen bolig og er under 34 år, er BSU det beste alternativet for boligsparing.

Tips! Spar heller litt mindre en måned enn ingenting dersom det skulle dukke opp uventede utgifter, for å opprettholde de gode sparevanene dine.

Kortsiktig sparing

Skal du spare kortsiktig til for eksempel en reise eller oppussing, er det lurt å spare trygt i banken. Da har du god kontroll over hvor mye penger du har til enhver tid. Et triks som mange har nytte av, er å skjule kontoen så den ikke blir synlig i oversikten i mobil- og nettbank. Da vokser kontoen jevnt og trutt uten å friste deg, og så kan du gå inn og ta en kikk i ny og ne inntil målet er nådd.

Tips! Alle monner drar, så hvorfor ikke spare litt hver gang du bruker kortet? Småspar er en morsom måte å spare på når du ikke lenger har en femmer å legge på sparegrisen. Du bestemmer et beløp du blir trukket hver gang du bruker bankkortet ditt, og pengene sluses inn på sparekontoen. En enkel måte å spare til for eksempel neste ferie, til drømmesofaen eller for å ha en slump penger når det er tid for å handle julegaver.  

Les mer om Småspar.

Langsiktig sparing

Har du langsiktige spareplaner, kan fond være en god løsning for deg. Indeksfond har lave kostnader og følger et marked så nært og billig som mulig. Fondssparing innebærer at du tar større risiko enn ved banksparing, og du må ha is nok i magen når markedet går litt opp og ned. Historisk sett har indeksfond gitt god avkastning ved langsiktig sparing, og du kan sette inn større beløp eller spare månedlige trekk. Det finnes mange typer fond, også Svanemerkede fond.

Les mer om våre indeksfond