Ifølge SSBs tall er andelen uføre her i landet stabilt, men det blir færre eldre og flere unge. Andelen unge som sto utenfor har hatt en synkende trend de siste årene, men i 2020 snudde det. SSB-tallene viser at 11,2 prosent i aldersgruppen 15-29 år var utenfor arbeid, utdanning eller arbeidsrettede tiltak i 2020. Det er en økning på 0,7 prosentpoeng fra 2019 og tallene kan ifølge SSB ses i sammenheng med pandemien.
Gode grunner til å satse på de unge
- Hvert ungt menneske som går over i voksenlivet uten å komme i arbeid, eller på en annen måte får bidra i fellesskapet, er et stort tap. Selvfølgelig mest av alt for den enkelte, men også som samfunn har vi veldig gode grunner til å hjelpe de unge inn på et godt spor, sier Cathrine Hellandsvik, direktør for kundeseksjonen i KLP.
Utviklingen i alderssammensetningen i befolkningen fører til at vi får stadig i færre i yrkesaktiv alder bak hver pleietrengende pensjonist. Det vil si at vi trenger at så mange som mulig deltar både i arbeidslivet og i fellesskapet.
I tillegg merkes utenforskap på kommunebudsjettene både i form av tapte skatteinntekter og økte kostnader på helse- og sosialbudsjettet.
- Det har enorm verdi å få flyttet en person fra utenforskap til fellesskapet og det vet vi at kommunene har høyt på agendaen, sier Hellandsvik.