Har du tenkt over hvem som skal ta vare på de økonomiske interessene dine den dagen du ikke er i stand til det selv? – Ved å opprette en fremtidsfullmakt allerede nå, kan du forsikre deg om at dine økonomiske og personlige forhold blir ivaretatt av noen du stoler på, sier Jorunn Ygre Storjohann, direktør for personmarkedet i KLP Banken.
Disposisjonsrett
Skal du hjelpe noen med å utføre banktjenester? Da må du ikke låne passord og BankID. Bli disponent på konto i stedet, og hjelp fra din egen nett- eller mobilbank.
Hjelp andre fra din egen nett- og mobilbank
De aller fleste som vil hjelpe eldre, eller personer med behov for assistanse med å utføre bankgjøremål, gjør det i beste hensikt. Du har selv kanskje lånt BankID-en eller kortet til noen, bare for å hjelpe med å betale en regning eller handle på butikken? Visste du at det faktisk er ulovlig?
Verken BankID eller kort skal lånes bort til andre, og nettbanken skal kun brukes av den som eier den. Det står i avtalene som er inngått ved opprettelse av kundeforholdet og BankID-en. Disse reglene er der for å unngå misbruk, og banken er pålagt å sperre BankID-en eller nettbanken hvis de mistenker eller oppdager at BankID-en blir bruk av andre enn den som eier den.
Slik hjelper du på lovlig vis
Den du skal hjelpe må gi deg disposisjonsrett. Med disposisjonsrett kan du i din egen nett- og mobilbank hjelpe med å betale og overføre fra hans eller hennes konti som du har fått disposisjonsrett til. Den som har gitt disposisjonsrett kan bestille et eget bankkort tilknyttet kontoen slik at du som disponent kan bruke disponentkortet når du handler eller tar ut penger for vedkommende.
Viktig å vite om disposisjonsrett
- kontoeier er juridisk eier av kontoen
- kontoeier er ansvarlig for overtrekk som følge av disponentens bruk av kontoen
- disposisjonsretten gjelder inntil den kalles tilbake
- ved kontoeiers død opphører disposisjonsretten
- banken er ikke ansvarlig for disposisjoner gjort før banken er kjent med tilbakekalling av disposisjonsrett
- disposisjonsretten opphører hvis kontoeier kommer under økonomisk vergemål, eller hvis en fremtidsfullmakt for økonomiske forhold trer i kraft.
Er personen som trenger hjelp ikke i stand til å bruke nettbanken? Da må vedkommende som kontoeier selv ta kontakt med banken og fremsette ønsket om å legge til disponent på konto. Da sender banken skjema i posten som både disponenten og kontoeier må signere og sende tilbake til banken.
Les mer om fremtidsfullmakt og vergemål på statsforvalteren.no
Slik legger du til disponent på konto
1. I nettbank
Slik legger du til disponent på kontoen din i nettbanken hvis du er kunde i KLP Banken:
- Under menypunktet Konto velger du "Disponent på konto"
- Trykk på "Del en konto"
- Velg hvilken konto som skal deles.
- Følg anvisningen på skjermen
Pass på at du legger inn fullstendig navn.
NB! Den du ønsker å legge til som disponent må være registrert som kunde i KLP Banken. Er ikke personen det i dag, må vedkommende være registrert som bankkunde først.
2. Uten nettbank
For kunder uten nettbank må fullmaktsskjema fylles ut, og sendes til oss per post sammen med kopi av legitimasjon fra både kontoeier og disponent. Adressen er: KLP Banken - KLP Postboks 400 Sentrum, 0103 Oslo. Skjemaet signeres av kontoeier selv og informasjon om disponent må fylles ut med fullt navn. Det vil ta 1-2 uker før disponent er registrert på konto. Kontoeier og disponent vil motta en SMS når disponent er registrert på konto.
Fullmaktsskjema - disponering av konto for kontoeiere over 18 år (PDF)
3. Kunde i annen bank
Ta kontakt med banken din for informasjon om hvordan du legger til disponent på konto.
Dette gir disposisjonsretten tilgang til
- Kontooversikt
- Transaksjonsoversikt
- Overføring mellom kontoer
- Gjøre betalinger
- Se godkjente regninger til forfall
- Opprette faste betalinger og faste overføringer
Dette gir disposisjonsretten ikke tilgang til
- Opprette AvtaleGiro-avtaler knyttet til kontoen i nettbanken. Dersom det er ønskelig, må du ta kontakt med banken, så legger de opp AvtaleGiro-avtalen for deg.
- Avslutte kontoen
- Videreføre disposisjonsrett
- Bestille bankkort til konto (det må kontoeier gjøre)
- Godkjenne eFaktura
- Opprette nye kontoer
Se også
Forbered deg i tilfelle du trenger hjelp med økonomien
17.01.25
Når du blir pensjonist er det smart å tenke litt fremover. Det er lurt å sikre de økonomiske interessene dine i tilfelle du i fremtiden skulle trenge hjelp til å betale regninger, logge inn i nettbanken og overføre penger. Her er noen tips til hva du bør gjøre klart allerede nå.
Har du en plan for din økonomiske fremtid?
17.01.25
Eller vet du hvordan du på lovlig vis kan hjelpe eldre familiemedlemmer med økonomien? Her får du et par nyttige tips.