Institusjonelle og offentlige investorer eier til sammen mer enn halvparten av alle aksjeverdier i verden. Kombinasjonen av eiermakt, egeninteresse og stadig mer og bedre globale utslippsdata på selskapsnivå, gir bransjen en stor mulighet for å påvirke det grønne skiftet. Det gir håp for 1,5-gradersmålet at en lang rekke store og små finansinstitusjoner har satt netto-null-mål. Her hjemme har aktører som KLP, Storebrand, Gjensidige, og helt nylig også Oljefondet, satt seg målsetninger i tråd med Parisavtalen og netto-nullutslipp innen 2050.
Men hvordan går vi fra målsetning til handling? Helt konkret: Hvordan skal vi i løpet av 28 år komme oss fra dagens samfunn til netto-null?
For at verden skal nå netto null-utslipp må vi holde oss til ganske stramme globale karbonbudsjett. Et karbonbudsjett er en beregning av hvor mye CO2-utslipp vi har igjen før det ikke lenger er mulig å begrense global oppvarming til 1,5 grader innen 2050. Hvordan man ser for seg å fordele utslippet på karbonbudsjettet kalles et klimascenario, og det gir føringer for når og hvor mye ulike sektorer må kutte sine utslipp for å være i tråd med 1,5-gradersmålet.
Klimascenarier er viktige for investorer som KLP fordi de gir oss et bilde av hvordan utslippene i investeringsporteføljen må reduseres over tid. Samtidig er det utfordrende at det finnes flere klimascenarier, og at det ikke nødvendigvis er ett som er riktig. Problemet er at det kan det finnes mange ulike veier til netto null, man kan for eksempel kutte mye utslipp til å begynne med og deretter mindre og mindre, eller man kan kutte like mye utslipp hvert år frem til 2050. Begge disse banene vil ende i netto null, men hvis to ulike eiere velger forskjellige veier vil de gi svært sprikende instrukser til et selskap. Dette kan føre til at grønn finans ikke får den klimamakten den potensielt kan ha.
Derfor vil koordinering om én anerkjent bransjestandard være en nøkkel for å få ryddet opp i de forskjellige fremtidshistoriene. Veien fremover blir ikke lett for noen, og det kommer til å bli tunge prioriteringer og dialoger involvert, uansett hvilken vei vi velger.