Siden inneholder markedsføring
Siden inneholder markedsføring

Svak norsk krone og valutasikring

De siste ti årene har norske kroner svekket seg med over 40 prosent mot amerikanske dollar og med rundt 30 prosent mot euro. Dette er uvanlig store kursutslag, og valutakursen har vesentlig betydning for den økonomiske utviklingen i en liten åpen økonomi som den norske.
KLP_Schweigaardsgate_17-027
Skrevet av: Odd Rune Heggheim
Sist oppdatert: 02.09.24

Fordeler og ulemper

En fordel ved kronesvekkelsen er at norske varer og tjenester blir relativt billigere, sammenlignet med varer og tjenester fra andre land. Dette gjør norsk eksportindustri og reiselivsnæring mer konkurransedyktig. En ulempe er at importvarer blir dyrere. Dette gir høyere prisvekst som igjen reduserer reallønnen. En svak kronekurs innebærer også at det blir dyrere å dra på ferie til utlandet. Det blir også vanskelig for Norges Bank å redusere renten siden en høy rente er nødvendig for å bekjempe prisstigningen. Dette fører til vanlige folks huslån blir dyrere.

Årsaker til kronesvekkelsen

De lærde strides om hvorfor kronen er svak. Norske kroner er en liten valuta sammenlignet med dollar og euro, og under kriser vil ofte kronen oppleves som en usikker plassering. I 2008 (finanskrisen) og 2020 (koronakrisen) falt kronen raskt og mye. Det har imidlertid ikke vært krisetilstander de siste årene, men kronen har likevel svekket seg enda mer. Rentedifferansen mot utlandet har også betydning – høye renter i Norge gjør det mer fristende å flytte kapital til Norge. Det har ikke vært stor dramatikk på dette området heller – renten i Norge er for øyeblikket litt høyere enn i eurosonen. Utenlandske direkteinvesteringer innebærer at selskaper eller personer investerer i forretningsvirksomhet i et annet land. Disse har hatt en negativ utvikling i Norge, og har muligens bidratt til noe svakere norsk krone. Alt i alt er det imidlertid vanskelig å gi en overbevisende forklaring på kronesvekkelsen – kanskje kronen rett og slett var altfor sterk i utgangspunktet, og at det bare har skjedd en slags normalisering. I så fall må vi nok venne oss til dagens situasjon.

En ting som de lærde er ganske enig om, er at det nesten er umulig å spå utviklingen i kronekursen framover. Hverken økonomer eller kvantitative modeller klarer å lage prognoser som lykkes i å forutsi utviklingen i valutakursene. Dagens kurs er derfor ofte det beste anslaget på fremtidig kurs. Det har iallfall ingen hensikt for alminnelige dødelige å gruble mye på valutakursene.

Positiv bivirkning

En positiv bivirkning av den svake kronen er at internasjonale aksjer (og vårt alles Oljefond) stiger i verdi målt i norske kroner. Fondssparere som har valgt valutasikrede fond, har imidlertid gått glipp av denne gevinsten fordi valutasikringen har tatt bort effekten av kronesvekkelsen. Gjort er gjort, og spist er spist, men hva bør man gjøre framover?

Valutasikring

Argumentet for valutasikring har tradisjonelt vært at det reduserer risikoen. Dette virker intuitivt riktig – man tar jo bort en faktor som isolert sett fører til at verdiene svinger mye fra år til år. Siden finanskrisen i 2008 har det imidlertid vært en tendens til at utenlandsk valuta ofte stiger i verdi når internasjonale aksjer faller i verdi. Og motsatt: Utenlandsk valuta faller ofte i verdi når internasjonale aksjer stiger i verdi. Det har med andre ord vært en tendens til at valutakursbevegelsene demper endringene i aksjekursene. Hvis denne sammenhengen vedvarer, så er det altså ikke sikkert at valutasikring faktisk reduserer risikoen.

Alt i alt er det sannsynligvis fornuftig å ha en relativt lav sikringsgrad utfra risikohensyn. Man bør som investor neppe bruke mye tid og energi på å vurdere valutasikringsgrad. Den viktigste avgjørelsen er hvor mye man investerer i aksjer, men hvis man skulle ha sterke synspunkter på valutakursene, så er det naturligvis ingenting i veien for å posisjonere seg deretter.

 

Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Fondets risikonivå er basert på svingninger i fondets kurs siste fem år. I tillegg foreligger det likviditetsrisiko, operasjonell risiko og motpartsrisiko. Høyere risiko gir deg større potensiell avkastning på sikt, men sannsynligvis med større svingninger i spareperioden.

Denne informasjonen er ment som en generell informasjon til leseren og må ikke forstås som investeringsråd. Før kjøp oppfordres det til å lese fondenes nøkkelinformasjon og prospekt. Nøkkelinformasjon og prospekter innhentes ved å gå inn på respektive sider for hvert fond på klp.no. Ved kjøp får du andeler i fondet, ikke i fondets underliggende verdipapirer.