Stemmegivning på selskapers generalforsamling er et av virkemidlene vi bruker i vår eierskapsoppfølging. Februar til juli er høysesong for generalforsamlinger, selv om det stemmes på generalforsamlinger hele året.. Så langt har vi stemt på 99 norske generalforsamlinger og nærmere 6500 av alle internasjonale.
I tillegg til de formelle agendapunktene som legges frem av styret, fremmes det en rekke ESG-relaterte aksjonærforslag på generalforsamlingene, spesielt i vestlige selskap. KLP støtter i utgangspunktet relevante ESG-relaterte aksjonærforslag der disse er i tråd med KLPs selskapsforventinger, retningslinje for stemmegivning og god praksis for eierskapsutøvelse. Av hensyn til effektiv ressursbruk – gjennomføres stemmegivningen for internasjonale selskaper av ISS, mens for norske selskaper på Oslo Børs foretas det en egen vurdering og det stemmes manuelt for hvert enkelt selskap. I større internasjonale selskap hvor stemmegivning ofte får offentlig oppmerksomhet og hvor aksjonærforslag representerer mer prinsipielle holdninger følger vi opp stemmegivningen også manuelt.
Før stemmegivningssesongen ble det sendt henvendelse til nærmere 50 norske selskaper om våre forventninger og områder for utvikling knyttet til dokumentasjon i forbindelse med generalforsamling. Disse selskapene ble valgt ut basert på tidligere analyser hvor det er mangelfull informasjon om uavhengigheten til styremedlemmer og muligheten til å stemme på hvert enkelt styremedlem. KLP så en tydelig effekt fra dialogen hvor nærmere 30 selskaper har forbedret dokumentasjonen og innrettet etter våre forventninger.
Vi mottar i tillegg en rekke henvendelser fra andre investorer og interessenter med oppfordring om å støtte forskjellige ESG forslag de står bak. Disse vurderer vi individuelt. Stemmegivningen inngår som en del av implementering av eierskapsstrategien. Eksempler på aksjonærforslag vi støttet våren 2023:
- Klimarelaterte: BP, Shell, ExxonMobil, Chevron, Equinor, Toyota
- Menneskerettigheter: Amazon, Starbucks, Coca-Cola, Mondelez og Ford
- Skatt: ExxonMobil, Chevron og ConocoPhillips (KLP fremmet aksjonærforslag sammen med Oxfam USA og noen andre institusjonelle investorer). Chevron og ExxonMobil fikk 14 % av stemmene, mens ConocoPhillips 17 %. Vi er fornøyde med resultatet gitt at det er første gang vi har fremmet dette forslaget. Oppslutningen viser at flere investorer er opptatt å bidra til en positiv utvikling på dette området.
KLP’s forventingsdokument på klima og natur (KLP expectations on climate and nature Feb 2023.pdf) setter i tillegg en mer detaljert standard for konsekvent stemmegivning på disse tema. Dessverre observer vi at en rekke selskap ikke forholder seg til behovet for omstilling slik vi forventer. I 2023 stemmer vi derfor mot styret i selskap med høye utslipp av klimagasser eller høy risiko for å bidra til avskoging uten tilstrekkelig vilje eller evne til å håndtere risiko og negativ påvirkninger av selskapets aktivitet. Konkret stemmer KLP mot styret i 68 selskap etter følgende kriterier:
- Selskapet er blant de som bidrar med de største utslippene, uten å ha en troverdig omstillingsplan. Climate Action 100+ er en investor ledet organisasjon som vurdere 166 selskap som sammen er ansvarlig for opp mot to tredeler av globale industriutslipp. Selskapene i målgruppen vurderes årlig mot et omfattende sett av indikatorer, og har vært prioritert for koordinert investor oppfølging i minst fem år. Selskapene er dermed svært godt kjent med investorforventningene. Likevel har 77 av selskapene ikke presentert en troverdig avkarboniseringsstrategi. KLP mener dette innebærer en uakseptabel klimarisiko og vil stemme mot styret eller gjenvalg av styremedlemmer i de 46 selskapene hvor vi har aksjer i selskap som ikke oppfyller forventningene til en overgangsplan.
- Selskapet har høy risiko for å bidra til tropisk avskoging enten direkte eller gjennom sine forsyningskjeder, men mangler grunnleggende rutiner for risikohåndtering. Forest 500 er et sivilsamfunnsprosjekt som vurderer 350 selskap og 150 investorer med høy risiko for å være knyttet til tropisk avskoging gjennom sin produksjon, forsyningskjeder eller finansering. Av de 350 selskapene som vurderes er det 94 som fortsatt ikke har offentliggjort noen forpliktelse til å stanse avskoging og ytterligere 47 som ikke har noen offentlig rapportering på hvordan forpliktelsen følges opp. KLP mener dette innebærer en uakseptabel risiko og vil stemme mot styret eller gjenvalg av styremedlemmer i 17 selskapene hvor vi har aksjer i selskap som ikke oppfyller minimumsforventningene til risikohåndtering mot avskoging.
- Selskapet har spesielt høy risiko for å bidra til klimautslipp og naturskade gjennom produksjon av kveg, men som mangler grunnleggende rutiner for risikohåndtering. Global produksjon av kveg bidrar ekstraordinært til utslipp av klimagasser og belastning på natur. Det påhviler derfor selskap i forsyningskjedene for biff et ekstra ansvar for god risikohåndtering. KLP forventer at selskap som har en betydelig rolle i forsyningskjeder for storfekjøtt har en avskogingsforpliktelse som dekker biff og at de rapporterer fremdrift eksplisitt for denne råvaren. KLP har aksjer i 5 selskap som ikke oppfyller disse forventningene og vil stemme mot styret eller gjenvalg av styremedlemmer i disse.
Det er i år ingen norske selskap blant de 68 hvor vi stemmer mot styret etter nevnte kriterier. Eksempler på større selskap som på listen er Exxon Mobil, ConocoPhillips, Delta Air lines, Bunge, Adidas, BMW, Honda.