Pass på gnagerne når høstkulda kommer!

Når høsten kommer og temperaturen synker, trekker mange av oss innendørs for å holde varmen – det samme gjør gnagerne. Mus og rotter er på jakt etter mat og ly, og da kan hus og hytter være attraktive mål.
mus-grunnmur
Sist oppdatert: 02.10.24

Kan gjøre stor skade

Gnagere er ikke bare irriterende å ha som uønskede gjester, de kan også gjøre betydelig skade på eiendeler og strukturer. Mus og rotter gnager seg gjennom ledninger, isolasjon og treverk, noe som kan føre til alt fra strømbrudd til vannlekkasjer. I verste fall kan dette også øke risikoen for brann.

– Vi ser ofte at gnagerskader oppstår på høsten, når gnagerne trekker inn i varmere miljø for vinteren, sier Anders Eik, seniorrådgiver skadeoppgjør i KLP. – Det er viktig å være ekstra påpasselig med å sikre bygninger og gjøre forebyggende tiltak nå før kulden setter inn. 

Slik kan du sikre huset eller hytta

For å unngå ubehagelige overraskelser i vinter, er det viktig å gjøre huset eller hytta mindre attraktiv for gnagere. Her er noen enkle tips:

Tett alle sprekker og hull: Selv små åpninger kan være nok for en mus å presse seg gjennom. Gå over både vegger, dører og vinduer for å sikre at det ikke er noen åpninger som burde vært tettet. Sjekk om du har netting i lufteventiler og pass på at vinduer nær bakken ikke blir stående åpne over tid. 

Hold området rent: Fjern matrester, søppel som kan tiltrekke seg gnagere. Dette gjelder både innendørs og utendørs. Det kan også være smart å kvitte seg med nedfallsfrukt som ligger på bakken. 

Sjekk ledninger og isolasjon: Gnagere elsker å gnage på ledninger. Det kan være lurt å inspisere disse regelmessig, spesielt i kjeller, loft og andre utilgjengelige områder – også bilen.

Bruk feller og avskrekkende midler: Om du mistenker at det allerede er gnagere i området, kan det være lurt å sette ut feller eller bruke avskrekkende midler som ultralydenheter.

Hva med leilighet?

Selv om leiligheter ofte er bedre isolert fra utendørs omgivelser enn hus og hytter, er de ikke immune mot gnagerproblemer. Rotter og mus kan likevel finne veien inn gjennom fellesområder, rør, ventilasjonssystemer eller via sprekker mellom bygningene. Det er noen spesifikke ting du bør passe på:

Tett rundt rør og ventilasjoner: Gnagere kan lett komme seg inn via små åpninger rundt rør, ledninger og ventilasjonssystemer som er felles for bygget. Sjekk at disse er godt sikret.

Hold fellesområder rene: Både innendørs fellesområder og uteområder som søppelrom må holdes rene. Gnagere tiltrekkes av matrester, så det er viktig at søppel tømmes regelmessig, og at avfallsbeholdere er tette.

Unngå å mate fuglene: Unngå å sette ut frø, skalker eller annen mat til fugler og ekorn. Det er hyggelig med besøk på balkongen, men fugler søler og roter når de spiser, og rester som faller til bakken kan tiltrekke seg rotter og mus. 

Varsle sameiet eller borettslaget tidlig: Hvis du oppdager skadedyr som gnagere, kan det være lurt å informere styret eller utleier raskt slik at hele bygget kan inspiseres. Gnagere kan lett spre seg mellom leiligheter.

– Forebygging er alltid bedre enn reparasjon. Det å gjøre en liten innsats nå kan spare deg for både penger og frustrasjon i lengden forklarer Eik.

Forskjeller på mus og rotter

Mus er små, nysgjerrige og kommer seg lett inn i huset, de trenger bare en åpning på 6 millimeter. De klatrer lett og bygger reir som har en lukt som kan minne om ammoniakk i vegger og loft. De er mer utforskende og nysgjerrige av natur. 

Rotter er større og kraftigere. De gnager på alt de finner, til og med betong og metall. De er gjerne mer forsiktige og holder seg nær mat, men de kan gjøre større skader på kortere tid. 

Hvilke skader dekkes av forsikringen?

Du er dekket for skade som er forårsaket av gnagere som rotter og mus, uansett hvilken husforsikring eller hytteforsikring du har i KLP. Bor du i leilighet, er bekjempelse av skadedyr dekket gjennom toppdekningen Innbo Maks. Det beste er selvfølgelig å forhindre at skadedyr kommer seg innendørs i det hele tatt. Men har du fått skadedyr i hus, melder du dette til 

– Vi anbefaler alltid kundene våre å være i forkant. Vi hjelper deg dersom skaden allerede har skjedd, men det er enda bedre å forhindre at det skjer i første omgang, sier Eik. 

Sjekk pris på våre forsikringer Intern lenke

Vi hjelper deg

Mistenker du at du har fått skadedyr innendørs? Har du hus-, hytte- eller innbo maks-forsikring i KLP, kan du melde fra direkte til Norsk Hussopp Forsikring og få hjelp med bekjempelse.

Vi hjelper deg!

Ta kontakt med oss hvis det er noe du lurer på, eller hvis det er noe annet vi kan hjelpe deg med.

Kontakt oss

Artikler du kanskje vil like

Gate med trehus i Trondheim på høsten

Gjør hus og hytte klar for vinteren

25.09.24

Tiden er inne for å ta noen enkle grep slik at hus og hytte er forberedt på høststorm og regn, snø og kulde. Og ta gjerne en ekstra sjekk i bilen, en lun og varm motor kan være fristende for mus å flytte inn i.

Skjeggkre sprer seg i hele bygningen

Slik holder du skadeinsekt borte

14.01.25

Har du merket at noe piler av gårde når du skrur på lyset? Det kan være skjeggkre, de er lettere å oppdage nå som det blir mørkt ute. Sjekk hva du kan gjøre for å holde skjeggkre og andre skadedyr borte fra boligen din.

Småbåthavn i fjord på Vestlandet

Slik forbereder du båten for vinteropplag

24.09.24

Høsten er i gang, og med det går årets båtsesong mot slutten for mange. Enten du planlegger å ta båten på land eller la den ligge på vannet gjennom vinteren, er det lurt å sjekke den jevnlig. Her er noen nyttige tips om hvordan du kan forberede båten for vinteropplag og sikre den mot innbrudd og skader.