Du må ha elektronisk innreisetillatelse (ETA) til Storbritannia
Planlegger du å besøke Storbritannia etter 2. april, må norske borgere nå søke om elektronisk reisetillatelse (ETA) før innreise. Du trenger også en ETA for transitt gjennom Storbritannia, dersom du forlater transitt-området på flyplassen.
Søk i god tid før avreise
For å søke om ETA, kan du bruke den offisielle nettsiden til britiske myndigheter eller appen ETA UK, som kan lastes ned fra App Store og Google Play. Britiske myndigheter anbefaler søkere å bruke disse for å unngå svindel, da det finnes falske nettsider og operatører som tar høye gebyr.
Slik søker du om en ETA - engelskspråklig - gov.uk
Du må sende inn søknaden minst tre arbeidsdager før avreise, men det er lurt å søke i god tid for å unngå forsinkelser.
Det koster 10 pund å søke (16 pund fra 9. april), og ETA er gyldig i to år. Vær oppmerksom på at hvis du får nytt pass i løpet av denne perioden, må du søke om ny ETA. Hvis søknaden ikke blir godkjent, må du søke om visum.
Reiseinformasjon fra Utenriksdepartementet om Storbritannia
Krever visum utover seks måneders opphold
ETA er ikke det samme som et visum. Skal du oppholde deg i Storbritannia utover seks måneder, kreves det derfor fortsatt visum. Reisende med gyldig opphold i Storbritannia trenger ikke ETA, men du må kunne dokumentere oppholdstillatelsen.
Sjekk om du har gyldig pass for hele oppholdet
Norske borgere må også ha gyldig pass for hele oppholdets varighet, da Storbritannia ikke er medlem av Schengen. Nasjonalt ID-kort er kun gyldig for innreise, dersom du har gyldig oppholdstillatelse i Storbritannia eller tilknyttede områder.
Husk på barna!
Barn må også ha en egen ETA, og foreldre eller foresatte må søke på vegne av barna. Det er viktig å sørge for at alle familiemedlemmer har gyldig innreisetillatelse før avreise.
Nye innreiseregler for USA
I tillegg til gyldig pass, trenger du ESTA-registrering eller visum både ved innreise og mellomlanding i USA. I mars kom en innstramming i innreisereglene.
- ESTA og visum: Selv om du har en gyldig ESTA (Electronic System for Travel Authorization) eller visum, garanterer det ikke automatisk innreise til USA. Den endelige avgjørelsen tas av immigrasjonsmyndighetene ved ankomst.
- Lovbrudd og falske erklæringer: Reisende som har begått lovbrudd i USA, gitt falske erklæringer om formålet med oppholdet, eller tidligere har oppholdt seg i USA lenger enn tillatt, kan bli avvist ved grensen.
- Kjønnsbetegnelser: Når du søker om ESTA eller visum, må du velge mellom mann eller kvinne som kjønnsbetegnelse. USA anerkjenner kun søkerens kjønn ved fødselen. Dersom ditt nåværende kjønn avviker fra kjønnet ved fødselen, anbefales du å kontakte den amerikanske ambassaden før reisen for råd og veiledning.
De aller fleste reisene til USA forløper uten problemer. Vi anbefaler deg å passe på at du har alle nødvendige dokumenter i orden, og at du er klar over de gjeldende reglene for å unngå problemer ved grensen.
Her finner du Utenriksdepartementets reiseinformasjon for USA
Dekker reiseforsikringen nektet innreise?
Nei, reiseforsikringen i KLP dekker ikke avbestilling, hjemreise, avbrutt ferie eller andre utgifter knyttet til avvist innreise til Storbritannia eller USA. Vi anbefaler derfor at du sørger for nødvendige dokumenter og holder deg informert om gjeldende regler for innreise.
Husk helsetrygdkort og reiseforsikring før du drar
Fra 1. januar 2024 ble det europeiske helsetrygdkortet igjen gyldig i Storbritannia. Det betyr at du kan få nødvendig medisinsk behandling ved sykehus og behandlere som er tilknyttet det offentlige helsevesenet - akkurat som i andre EU/EØS-land. Husk å sjekke at du har et gyldig kort før du reiser. Det være begrensninger på hva helsekortet dekker, det er derfor viktig å ha en egen reiseforsikring i tillegg.
På reiser til USA er det ekstra viktig med reiseforsikring. Det europeiske helsetrygdkortet gjelder ikke der, og helsevesenet er i stor grad drevet av private aktører som krever helseforsikring. Skulle du være uheldig og bli syk eller utsatt for en ulykke, kan utgiftene bli svært høye dersom du ikke har forsikring og må betale regningen selv.