Innholdet på denne siden er markedsføring
Innholdet på denne siden er markedsføring
forvaltere-fond

Møt forvalterne av KLP AksjeNorge Aktiv

| 05.06.24

KLP er mest kjent for sin indeksforvaltning, men vi har også et aktivt forvaltet aksjefond. I dette intervjuet blir vi bedre kjent med de to personene som forvalter KLP AksjeNorge Aktiv – Niklas Hallberg og Thomas Lorck.

Både Niklas og Thomas er siviløkonomer med masterutdannelse, og har lang erfaring både fra Norge og utlandet.

Niklas, kan du fortelle oss litt om din bakgrunn?

– Selvfølgelig! Jeg kom til Norge som 12-åring og flyttet ut igjen da jeg var 19 år. Etter skole, høyere utdanning og jobb i Sverige, USA, Sveits, Frankrike og England landet jeg i Norge som aksjemegler på Majorstua. Jeg har vært forvalter i KLP siden 1996 og har jobbet med aksjeporteføljemandater i USA, Norden og Norge.

Thomas, på sin side, har sin bakgrunn fra Norge.

Thomas, hvordan kom du inn i denne bransjen?

– Jeg hadde et utvekslingsår i USA og liker å reise, men jeg har min bakgrunn i Norge. Jeg har jobbet som analytiker og analysesjef på meglersiden siden 2001, og kom til KLP i begynnelsen av 2022.

Disse to erfarne forvalterne har jobbet sammen i over 2 år nå, og deres samarbeid har bidratt til suksessen for KLP AksjeNorge Aktiv.

KLP er jo mest kjent for å drive med indeksforvaltning – hvorfor har vi valgt å også ha et aktivt forvaltet aksjefond?

– Grunnen er rett og slett at vi mener å ha et konkurransefortrinn i det norske aksjemarkedet, som gjør det mulig å lykkes med aktiv forvaltning i Norge. Internasjonalt er det erfaringsmessig langt vanskeligere å slå referanseindeksen. Nesten ingen globale fond klarer dette over tid, forklarer Thomas.

Hvor lenge har dere forvaltet KLP AksjeNorge Aktiv?

– Jeg har vært med i 11,5 år, mens Thomas har vært med i 2,5 år!

Hva gjør egentlig en aksjeforvalter?

– Vi forvalter et aktivt fond, og vår oppgave er å sette sammen en portefølje av aksjer som gir en årlig avkastning som er høyere enn gjennomsnittet på børsen. Vår referanseindeks – det vil si det vi måles mot – er Oslo Børs Fondsindeks, forklarer Thomas.

Hvordan velger dere selskaper?

– Siden vi måles mot fondsindeksen, tar vi utgangspunkt i de selskapene som ligger der. Vi tar aktive veddemål ved å over- eller undervekte oss i forhold til indeksen, sier Niklas.

– Så lurer dere kanskje på hvordan vi bestemmer oss for hvilke aksjer vi liker og hvilke vi ikke vil ha i porteføljen, bryter Thomas inn. – Jo, det er en todelt historie. Først må vi kjenne selskapet godt – forretningsmodell, strategi, ledelse, sektoregenheter og så videre. Så gjør vi oss opp en mening om aksjen er dyr eller billig i forhold til fremtidig forventet inntjening.

Hva med selskapene dere investerer i – hvordan følger dere opp disse?

– Vi overvåker nyheter som kan påvirke våre investeringsbeslutninger daglig, forteller Niklas. – Hvis aksjene blir for dyre eller billige handler vi på børsen. Vi opprettholder også jevnlige diskusjoner med selskaper og aksjeanalytikere for å evaluere fremtidsutsiktene. Videre tar vi vårt eierskapsansvar på alvor ved å kommunisere våre synspunkter så tydelig vi kan.

Hvordan er arbeidsfordelingen innad i teamet?

– Niklas og jeg deler dekningen av selskaper mellom oss, men tar alle porteføljevalg i fellesskap, forklarer Thomas. – I tillegg samarbeider vi tett med de andre forvalterne i KLP, spesielt om temaer som makroøkonomi, råvarepriser og valuta.

Hvordan har fondet prestert over tid?

– Fondet har levert gode resultater! De siste 3 årene har vår portefølje, KLP AksjeNorge Aktiv P, gitt en årlig avkastning etter kostnader på rundt 11 prosent i gjennomsnitt. Til sammenligning har fondsindeksen gitt en årlig avkastning på rundt 7 prosent i samme periode, forklarer de.

Hva tror dere om det norske aksjemarkedet nå da?

– Vi har hatt en sterk børs så langt i år, men fortsatt er ikke markedet veldig dyrt, sier Thomas. – Den sykliske landingen ser ut til å bli betydelig mildere enn mange har fryktet.

– Og det kan se ut til at vi har nådd rentetoppen. Selv om vi ikke legger kraftige rentefall til grunn med det første, så kan små kutt bety at Oslo Børs fortsatt er attraktivt priset, legger Niklas til.

– Vi liker Schibsted som vekstaksje. Selskapet rendyrkes og har en klar markedsplasstrategi, og skal kunne heve prisene og redusere kostnadene. Dette bør bidra til høyere marginer. En motvekt vi synes er attraktivt priset er lakseoppdretteren MOWI. Global eksponering og forholdsvis lav aksjevurdering gjør den interessant som en defensiv aksje. Vi kan også ta med riggselskapet Seadrill her. Selskapet rullerer kontrakter til stadig høyere rater i et marked med begrenset riggkapasitet på sikt.

Men vi kan jo ikke bare prate fag – hva er deres planer for sommerferien?

– Jeg skal tilbringe noen uker på sommerhytta på Sørlandet, svarer Thomas, mens jeg – planlegger å tilbringe tiden min som i fjor – hoppe rundt fra sted til sted i Hellas, sier Niklas med et smil.

God sommer!

 

Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Fondets risikonivå er basert på svingninger i fondets kurs siste fem år. I tillegg foreligger det likviditetsrisiko, operasjonell risiko og motpartsrisiko. Høyere risiko gir deg større potensiell avkastning på sikt, men sannsynligvis med større svingninger i spareperioden.

Denne informasjonen er ment som en generell informasjon til leseren og må ikke forstås som investeringsråd. Før kjøp oppfordres det til å lese fondenes nøkkelinformasjon og prospekt. Nøkkelinformasjon og prospekter innhentes ved å gå inn på respektive sider for hvert fond på klp.no. Ved kjøp får du andeler i fondet, ikke i fondets underliggende verdipapirer.