Svindlerne stjeler fra fellesskapet
Prinsippet i forsikring er at alle betaler inn til et fellesskap og en felleskasse. Som kunde betaler du inn til felleskassen, og hvis uhellet er ute kan du få erstatning fra den. Den som svindler forsikringsselskapet, stjeler fra felleskassen. Ved å avdekke og forhindre svindel, kan vi sikre at midlene brukes på ekte erstatningskrav og kunder som trenger hjelp.
Overdriver kravet og oppgir feil informasjon
Mange som begår forsikringssvindel, leverer inn et overdrevet krav på skaden, de endrer hendelsesforløpet eller oppgir uriktig tidspunkt for skaden. Avdelingsleder i KLP Skadeforsikring, Robin Wulff-Nilsen, forteller at vi dessverre ofte ser at kunder melder inn en reell skade på bilen, men så har de også andre tidligere skader som de hevder er oppstått i samme skadehendelse. - De legger altså på litt ekstra på kravet, eller dikter opp en skadehistorie, sier han.
- Noen går så langt som å arrangere en utforkjøring eller en totalskade med bilen. Det kan være at de ikke får solgt bilen til ønsket pris, eller den har mange skjulte feil og mangler som det blir for kostbart å reparere. Så satser de på at bilforsikringen skal gi en god erstatningsutbetaling, sier han.
- Når det gjelder skader på reise, kan vi for eksempel motta krav der legedokumentasjonen fra utlandet er forfalsket. Kunden har aldri oppsøkt lege, men krever å få dekket høye legeregninger på reiseforsikringen, forteller Wulff-Nilsen.
Felles register for skader
Wulff-Nilsen sier at mange også melder en og samme skade til flere selskaper. - Her har forsikringsbransjen et viktig register i FOSS, som er Forsikringsselskapenes sentrale skaderegister, forklarer han.
Alle skader som meldes til et forsikringsselskap, registreres i FOSS. Når selskapet melder en skade til registeret, får det automatisk oversikt alle skader som tidligere er meldt på samme kunde, inkludert skader i andre forsikringsselskaper.
Koster mer enn det smaker
Forsikringssvindel er ulovlig og straffbart, og mange er ikke klar over følgene. Kunder som prøver seg på svindel, blir sagt opp som kunde og mister hele erstatningen. I Norge er det slik at den som svindler på forsikringen, mister hele erstatningen, ikke bare den delen som angår svindelen. Personen blir også nektet forsikring i KLP og kan bli politianmeldt.
Samarbeider tett med utredere
KLP Skadeforsikring ser svært alvorlig på forsikringssvindel og økonomisk kriminalitet. Vi jobber derfor hver dag for å avsløre og bekjempe forsikringssvindel.
Vi har mange parter som hjelper oss i arbeidet, og vi samarbeider blant annet med utredere som har lang og bred erfaring fra både teknisk og taktisk etterforskning. De jobber tett med et nettverk med både nasjonale og internasjonale konsulenter.