– Dette er veldig hyggelige tall å komme med på selve kvinnedagen, smiler avdelingsleder Ann-Elisabeth Tunli Moe i KLP Kapitalforvaltning.
En kikk på egne kunder viser nemlig at kvinnene ikke på noe vis henger etter innenfor fondssparing. Snarere tvert imot. Nå er 53 prosent av fondskundene til KLP kvinner.
– For en stund tilbake spurte vi de ansatte i kommune- og helse-Norge om sparing og økonomi, og vi fikk to tydelige svar. De har god oversikt over egen økonomi og de er ansvarlige sparere. Jeg tror det er dette som er grunnen til at vi ser en økt andel av kvinnelige sparere i våre fond, sier Tunli Moe.
Ser vi på medlemsmassen i KLP ser vi nemlig at 75 prosent av de som har pensjon i KLP er kvinner.
– Du trenger ikke ha pensjon i KLP for å spare hos oss, men det er veldig gøy å se at flere er nysgjerrige når det gjelder fondssparing. I usikre tider kan det virke både skremmende og litt nytt, men vi ser at budskapet om at det gjelder å tenke langsiktig når du sparer i fond, har nådd frem, sier Tunli Moe.
LES OGSÅ: 3 av 4 ansatte i kommune- og helse-Norge er kvinner
Brede og billige indeksfond
KLP satser i stor grad på indeksfond. Dette er billigere enn aktivt forvaltede fond, noe som understreker at kvinnene tenker økonomisk.
– Er det første gang du investerer i et fond, er det lurt å starte med brede, globale indeksfond, og å velge fond som har lave honorarer. Det ser det ut til at kvinnene har forstått, smiler Tunli Moe.
Nå ønsker hun flere kvinner (og menn) velkommen til å prøve seg på fondssparing.
– Kanskje tenker du at dette kun er for dem med mye penger, men det stemmer ikke. I KLP kan du starte med et engangsbeløp på hundre kroner, så inngangsbilletten er liten. Start gjerne med en fast spareavtale med et beløp som er tilpasset din økonomi, så vokser kapitalen din jevnt og trutt over tid.
Hun minner om at det er lurt å is i magen i ruglete finansmarkeder, for langsiktighet er viktig når det gjelder fondssparing.
– Det går litt opp og ned, men over tid har det vist seg at aksjesparing har gitt bedre avkastning enn å ha pengene i banken, avslutter Tunli Moe.