Sterkt amerikansk aksjemarked
Det amerikanske aksjemarkedet, som utgjør over 70 prosent av MSCI World, ledet an i oppgangen. Samleindeksen S&P 500 steg med over 23 prosent målt i USD, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen økte med nesten 29 prosent, også målt i USD. I Europa steg Stoxx 600-indeksen med i underkant av ni prosent målt i euro. Oslo Børs steg med ni prosent målt i (svake) norske kroner.
Rentemarkedene
I rentemarkedene var det mer normale tilstander. Rentene falt ikke så raskt som markedet forventet, både i Norge og USA, og de korte rentefondene ga derfor noe bedre avkastning enn de lange rentefondene. For eksempel ga KLP Likviditet, et alternativ til banksparing, en avkastning på rundt 5,2 prosent, mens KLP Obligasjon 5 år steg med omtrent 1,4 prosent.
Valutamarkedene
I valutamarkedene fortsatte den norske kronen å svekke seg. USD steg fra 10,17 til 11,38 kroner, og euroen økte fra 11,23 til 11,79 kroner. Dette er kjedelig når man er turist i utlandet, men gunstig for de som sparer i internasjonale aksjefond uten valutasikring.
Prising
Det amerikanske aksjemarkedet har blitt dyrt etter de fleste verdsettelsesmetoder. Resten av verden framstår som mer normalt priset. Inntjeningen i amerikanske selskaper steg med 9-10 prosent fra 2023 til 2024. For 2025 forventes en inntjeningsvekst på rundt 12 prosent. Dette er positivt, men forklarer bare rundt halvparten av avkastningen de siste årene. Resten av avkastningen skyldes at aksjemarkedet priser inntjeningen til stadig høyere multipler.
Høy verdsettelse er korrelert med lavere avkastning på lang sikt, for eksempel over det neste tiåret. Dette betyr imidlertid ikke nødvendigvis at 2025 blir et dårlig år. Det kan godt tenkes at inntjeningen faktisk vokser med over 10 prosent, og at denne inntjeningen prises til en noe høyere multippel. I så fall kan 2025 bli enda et år med god avkastning. Likevel bør man ikke ha alt for høye forventninger til det neste tiåret, da inntjeningen ikke kan vokse raskere enn globalt BNP i all evighet, og inntjeningsmultiplene kan også bli lavere.
Langsiktighet og risikospredning
De overraskende gode aksjemarkedene i 2024, viser at det for de aller fleste er bedre å være plassert langsiktig, enn å prøve å «time» markedene, ved å gå ut og inn. I tillegg kan det være lurt å ha en månedlig spareavtale i fond. Dette gir en jevn sparing over tid og reduserer risikoen for å investere store beløp på ugunstige tidspunkter. En slik strategi kan bidra til å jevne ut svingningene i markedet og gi en mer stabil avkastning på lang sikt. God risikospredning er også viktig. Dette innebærer å investere i ulike aktivaklasser og geografiske regioner for å redusere risikoen.