Hunder tåler mye av det vi mennesker spiser, men noen matvarer er giftige og må unngås. Veterinær og saksbehandler i oppgjørsavdelingen i KLP Skadeforsikring, Aksel Granum, gir deg nyttige råd om hva du kan gjøre hvis uhellet er ute og hunden eller katten din får i seg noe den ikke tåler.
Unngå dette i matskålen
-
Fet mat
Utover høsten og nærmere jul spiser vi en del ribbe, skinkestek og annen fettrik mat som hører årstiden til. - Det er fort gjort å gi hunden noen rester, men det kan føre til at den får i seg for mye fet mat og utvikler bukspyttkjertelbetennelse, sier Granum. Symptomene kan være oppkast, magesmerter og tap av matlyst. De kan komme gradvis, men også oppstå mer akutt, og da trenger hunden rask hjelp.
-
Sjokolade
Sjokolade inneholder teobromin som er giftig for hunder. Jo mørkere sjokoladen er, desto giftigere er den. - Selv små mengder sjokolade kan føre til mageproblemer som oppkast og diaré. Ved inntak av større mengder kan hunden oppleve hjerteproblemer, sier Granum.
-
Godteri og sukkerfrie produkter med xylitol
Godteri, tyggegummi og sukkerfrie produkter som inneholder xylitol kan gi hunden lavt blodsukker og gjøre den trøtt og slapp, forteller Granum. - Den kan også få feber, bleke slimhinner eller miste matlysten. Akutte symptomer kan være at hunden kaster opp, får diaré, blir tungpustet eller er «oppgiret».
Granum råder til å snakke både med egne barn og andre som ofte er sammen med hunden, om hva hunden kan spise og ikke spise. - Det gir både to- og firbente venner en tryggere hverdag, påpeker han.
-
Andre farlige matvarer
- Druer og rosiner kan føre til nyresvikt, mens avokado og avokadosteinen brytes ned til giftstoffer som er svært skadelige. Hunder må også unngå nøtter, forteller Granum.
Alle typer løk, hvitløk og purreløk inneholder et stoff som kan gi hunder blodmangel. Symptomene er slapphet, rød urin, oppkast, diare, dårlig matlyst og besvimelse.
Fristelser utendørs
Råtten frukt som ligger på bakken kan fort havne i en glupsk hundemage og gi diaré og oppkast. - Får hunden din i seg sopp eller brunsnegler, vil du enkelt oppdage det ved at det renner sikkel fra munnen, sier Granum. - Hunden kan også kaste opp. Dra til veterinær snarest mulig hvis du mistenker soppforgiftning.
Oppsøk veterinær hvis du mistenker forgiftning
- Ved forgiftning er det generelt lurt å oppsøke veterinær raskt, oppsummerer Granum. - Får du hunden til behandling innen en time etter inntak, kan det være at den får kastet opp alt. Hvis du er usikker på hvor lenge det er siden inntaket, om du for eksempel har vært borte på jobb, må du oppsøke veterinær. Det er viktig at hunden får væske- og intensiv behandling fortest mulig, sier han.
Behandlingsutgiftene kan fort bli høye for en hund, men hundeforsikringen i KLP dekker behandling mot forgiftning, og du betaler kun egenandelen.
- Har hunden din feber, nedsatt almenntilstand, eller ikke klarer å drikke vann uten å kaste opp, må du kontakte veterinær med en gang, sier Granum. - Oppkast kan være forgiftning, men det kan også være et fremmedlegeme. Når en hund kaster opp, mister den fort mye væske og må ha hjelp.
Gi probiotika mot diaré
- Har hunden din diaré, anbefaler jeg at du gir probiotika som for eksempel Zoolac eller Canicur, som du får på apoteket. Gi en dose daglig og se om det blir bedre, forklarer Granum. - Gi i tillegg vann og små, hyppige måltider fire-fem ganger om dagen. Hvis det ikke er blitt bedre etter tre dager, kontakter du veterinær. Blir hunden dårligere i løpet av disse tre dagene, må du også kontakte veterinær, anbefaler han.
Frostvæske farlig for katter
Granum forteller at katter kan bli fristet til å drikke frostvæske. - Den smaker søtt, slik som kjøtt, og det er jo en smak katter foretrekker, sier han. Allmenntilstanden blir dårlig, den kan bli ustø og sjangle, kaste opp og bli slapp. - Har katten din fått i seg frostvæske, må den til behandling snarest mulig.
Vurder dyreforsikring
- Alle dyreeiere bør vurdere forsikring. Behandlingsutgiftene, spesielt for hund, kan fort komme opp i høye beløp, og vi som sitter med skadeoppgjørene ser ofte at det fort koster over 10.000 kroner, sier Granum.
Summen på behandlingsutgifter bestemmer du selv, det kan være fornuftig at beløpet ikke er lavere enn 50.000 kroner for hund og 15.000 for katt.
Her kan du sjekke pris og egenandel på hunde- og katteforsikring.
Vit hvem du skal kontakte
Granum anbefaler hunde- og katteeiere å finne ut hvem og hvor veterinæren holder til i deres nærområde, hvis de ikke har vært der ennå. Det er også greit å vite hvem som har veterinærvakt i distriktet ditt, minner han om.
Er du usikker på om det er nødvendig å dra til veterinæren?
Med hunde- eller katteforsikring i KLP får du fri bruk av videosamtaler med veterinær hos FirstVet. Her får du råd, behandling og henvisning hvis hunden eller katten din trenger det, uansett hvor du befinner deg.
Husk også på dette om høsten
-
Aktive hunder kan få vannhale
Når det er vått og mye løping ute er spesielt sports- og jakthunder utsatt for å utvikle vannhale. Vannhale er en betennelse i halerota der halen vil henge rett ned og miste sin funksjon, forteller Granum. - Får hunden vondt når du løfter opp halen, kontakter du veterinær for hjelp, anbefaler han.
-
Husk å ta den årlige vaksinasjonen
Årlig vaksinasjon er viktig for både hunder og katter og gir god beskyttelse om kjæledyret ditt skulle bli forkjølet. - Hundeinfluensaen er harmløs for vaksinerte dyr, men gjør at den hoster og i noen tilfeller brekker seg. Kennelhoste er veldig smittsomt, men går over i løpet av tre uker, beroliger veterinæren.
Veterinæren har en siste oppfordring nå som vi er på vei inn i mørketida: Husk refleks på hunden og deg selv. God tur!