Hvordan står det til med kommuneøkonomien? En analyse av ROBEK-listen

Ved inngangen til 2024 ser kommune-Norges økonomi ut til å være i en bedre tilstand enn på mange år, med et historisk lavt antall kommuner på ROBEK-listen. Dette er et tegn på forbedring, men det er også indikasjoner på at dette tallet kan øke i nær fremtid.  

Hva er ROBEK og hvorfor vil vi få en vekst i antall kommuner på registeret?

ROBEK-listen er et register over kommuner som trenger statlig godkjenning for å låne penger, ofte fordi de sliter økonomisk.

I begynnelsen av 2024 var antallet rekordlavt – kun 13 stykker, men tre nye kommuner ble lagt til listen allerede i januar.

Ikke siden 2020 har kommune-Norge sett med ROBEKS-listens øyne vært så veldrevet, den gang var det 10 kommuner på listen.

Antall kommuner i ROBEK.png

Hovedårsaker til økonomiske utfordringer

Det er flere årsaker til at kommuner er på listen. Mens noen gjennomfører en omfattende evaluering for å finne et nytt utgangspunkt for kommunens fremtidige drift, sliter flere kommuner med økonomisk ubalanse og problemer med å balansere budsjettene.

I 2021 og 2022 hadde kommunene gode år økonomisk, mye takket være økte skatteinntekter mot slutten av året. Disse ekstra inntektene bidro til å balansere budsjettene, men skjulte samtidig dypere økonomiske utfordringer i noen kommuner.

Årsaken til det er at disse inntektene hovedsakelig kom i form av skatteinntekter i november og desember. På grunn av timingen mot slutten av året, var det derfor begrenset med rom for å bruke disse midlene til annet enn å balansere budsjettene og sette av midler til fond. Uten disse ekstra skatteinntektene ville den økonomiske situasjonen for mange kommuner ha sett langt mer utfordrende ut.

Hvordan ville det sett ut uten disse ekstraordinære inntektene?

Uten de ekstra skatteinntektene ville økonomien i mange kommuner sett annerledes ut.

For å forstå hvordan kommunenes økonomi ville sett ut uten ekstra skatteinntekter, kan vi trekke disse inntektene fra deres netto driftsresultat i 2021 og 2022.

I 2021 var det totale driftsresultatet 22,8 milliarder kroner. Uten ekstra skatteinntekter på 7,6 milliarder kroner, ville driftsresultatet vært 15,3 milliarder kroner.

I 2022 var resultatet 17,1 milliarder kroner, men etter å ha trukket fra 9,7 milliarder kroner i ekstra skatteinntekter, endte det korrigerte resultatet på 7,4 milliarder kroner. Dette viser at uten ekstra inntekter, ville økonomien vært strammere.

Interessant nok var det i 2021 40 kommuner som bidro til det positive driftsresultatet på 15,3 milliarder, men i 2022 var dette tallet bare 16. Dette tyder på at flere kommuner ville hatt økonomiske utfordringer uten disse ekstra skatteinntektene.

Utviklingene i antall kommuner med negativt nettodriftsresultat

Graf som viser utviklingen i antall kommuner med negativt nettodriftsresultat.

Grafen viser at gode skatteår i 2021 og 2022 skjuler en underliggende utfordrende driftssituasjon. Estimatet for 2023 er basert på KS kommunedirektørundersøkelse hvor 1/3 av kommunene varsler om negativt driftsresultat i 2023. Hva det faktiske tallet blir vet vi mer om 16.juni 2024 når de endelige KOSTRA tallene foreligger.

I en gjennomgang av KOSTRA tall vises det også at flere kommuner som hadde negative driftsresultat i 2020 fortsatt sliter med dette. 5 av 70 kommuner med negativt resultat i 2020 har fortsatt dette i 2022 og er dermed enten på ROBEK eller nære ved å ende der.

Behov for omstilling

De møtene vi har hatt med kommunene rundt om i Norge de siste årene, bekrefter denne trenden. Stadig flere kommuner har store omstillingsprogram enten i gang eller på trappene, og mange kommuner varsler behovet for å tære på sine disposisjonsfond for å balansere budsjettene. Dette utfordrer dem ytterligere, i tillegg til de eksisterende forskjellene mellom store og små, rike og fattige kommuner.

En annen påfallende trend er at selv de "rike" kommunene nå ser behovet for omstilling. Mange av disse kommunene har en kostbar drift, og det er tegn som indikerer at politikerne i kommunestyrene nå innser at rikdommen må benyttes på annen måte enn drift. Det er en voksende erkjennelse av at driftskostnadene må være mer i tråd med hva som er bærekraftig og rimelig for kommunens økonomi på lang sikt.

Framover vet vi at utfordringene står i kø for kommunene. Eldre bølgen er her, klimautfordringene har kommet i større eller mindre grad og kommunene sliter med å rekruttere personell noe som kan skape et lønnspress. Ny inntektsmodell vil skape endringer for kommunene. Om det er en enkel justering av inntektsutjevningen eller en større og mer sammensatt omfordeling vet vi ikke, men konsekvenser blir det og utfordringer i det mer langsiktige bilde. At man på grunn av alle disse utfordringene vil få flere kommuner på ROBEK listen er noe som er lett å se for seg.

Daniel Kvisten5 (1).jpg
Denne artikkelen er skrevet av seniorrådgiver i KLP Banken, Daniel Kvisten. Foto: Privat

 

Flere artikler

Bilde-av-politikere-opner-bygget

– Det krever modige politikere å bygge anlegg som dette

01.02.24

Idrettspresident Zaineb Al-Samarai skrøt av lokalpolitikerne og ordfører Lene Conradi under åpningen av Asker Velodrom 14. januar. Det nye sykkelanlegget, som også huser en flerbruksbane, treningsrom og spinningrom, er realisert med lån fra KLP Banken.

Foto: Fjord1
Foto: Fjord1

KLP investerer i Norges største fergerederi

08.02.24

Oppkjøpet gir KLP en 20 prosent eierandel i Fjord1, og er KLPs største enkeltinvestering i et norsk infrastrukturselskap.

Tord Lien fra Ranheim IL og Are Bessesen fra TUIL gjestet KLPs arrangement under NIPA 2023. Foto: KLP
Tord Lien fra Ranheim IL og Are Bessesen fra TUIL gjestet KLPs arrangement under NIPA 2023. Foto: KLP

Bank med hjerte for idrett og lokalsamfunn

11.09.23

Kommunale garantier gir billige lån til nye sportsanlegg. Dermed kan flere barn over hele landet drive idrett. Det er viktig.