Finans_Okonomi_eierskap_sparing_valuta

Aksjemarkedene hittil i 2023

2023 har hittil vært et meget godt år i aksjemarkedene. MSCI World Indeks er målt i lokal valuta opp over 17 prosent hittil i år. Den amerikanske samleindeksen S&P 500 har steget med nesten 19 prosent, og den teknologitunge Nasdaq-indeksen er opp nesten 37 prosent.

Best i USA

USA utgjør omtrent to tredjedeler av verdensindeksen, og den sterke kursutviklingen i de store amerikanske teknologiselskapene forklarer mye av oppgangen. Europa (STOXX 600) har som vanlig gjort det dårligere, og er opp mer beskjedne ti prosent. Hovedindeksen på vår hjemlige Oslo Børs har bare steget med litt over fire prosent.

Svekket krone

Både euro og dollar har styrket seg mot norske kroner. I forhold til årsskiftet er euroen syv prosent sterkere, og dollaren er rundt fire prosent sterkere. Dette er synd for norske turister i utlandet, men norske fondssparere, som eier internasjonale aksjefond uten valutasikring, tjener på dette.  KLP AksjeUSA Indeks og KLP AksjeEuropa Indeks er for eksempel opp henholdsvis 23 og 20 prosent – valutagevinsten kommer på toppen av sterke aksjemarkeder.

Renteøkning

Sentralbankene over nesten hele verden har økt rentene for å bekjempe den høye inflasjonen, men de lange rentene har ikke steget noe særlig. Renten på amerikanske tiårige statsobligasjoner har i år steget fra rundt 3,7 prosent til 4 prosent.  Den samme renten i Tyskland er nesten uforandret på rundt 2,5 prosent. I Norge har imidlertid renten steget fra rundt 3 til 3,8 prosent.

Hvorfor så gode aksjemarkeder?

Hvorfor har aksjemarkedene steget så mye? Det er som vanlig vanskelig å gi veldig presise svar. Aksjemarkedene falt mye i 2022, og stemningen var dårlig tidlig på høsten. Det skulle derfor lite til for å bedre «sentimentet». Mye av bekymringen var knyttet til utviklingen i amerikansk økonomi. Nå ser det imidlertid ut til at FED (den amerikanske sentralbanken) er i ferd med å få kontroll på inflasjonen, og at det blir en «soft landing» i USA. Iallfall tror markedene det.

Som nevnt har de store amerikanske teknologiselskapene drevet mye av oppgangen. Det er særlig begeistring for alt som har å gjøre med kunstig intelligens. For eksempel er Nvidia, som har denne bransjen som kunder, opp godt over 200 prosent hittil i år. Markedsverdien til selskapet er etter den sterke kursoppgangen over 1.100 milliarder dollar.

Fremover?

Hva kommer til å skje fremover? Vi har ikke noe markedssyn, og uansett er det umulig å spå med noen grad av sikkerhet om dette. «Sentimentet» er ganske godt særlig inne teknologi – og det skal derfor lite til for at stemningen blir dårligere. Det er stor usikkerhet knyttet til kinesisk økonomi, og den geopolitiske situasjonen er som vanlig et risikomoment. Alternativet til aksjer – renter – er også blitt et mer fristende alternativ. KLP Likviditet gir en løpende avkastning på rundt fem prosent. Oppsummert er det vel liten grunn til iallfall å øke aksjeeksponeringen utover det som var planen.