– Et av de viktigste lederverktøyene du har

Dokumentarskaper Deeyah Khan bruker dialog i møte med ekstreme holdninger. Hva kan norske ledere i kommune- og helse-Norge lære av henne? I opptakten til KLP Kommunekonferansen, der modig ledelse er årets tema, tok Martine Langberg fra AFF en prat med Deeyah om hva som kreves for å virkelig lykkes med dialog.

Nøkkelen for å oppnå dyp kontakt

Martine Langberg er programdirektør for Solstrandprogrammet Accelerate, et av Norges beste utviklingsprogrammer for ledere tidlig i sin lederkarriere. Det å bruke og å mestre dialog er en stor del av hva ledertalentene jobber med underveis i programmet.

– Dialog er kanskje et av de viktigste verktøyene du har som leder, forklarer Martine. Derfor inviterte hun Deeyah Khan til en prat om hvordan den prisbelønte dokumentarskaperen bruker nettopp dialog når hun møter alt fra høyreekstreme til mordere, krigsveteraner og -ofre. Hva skal til for å nå dypt inn til mennesket du snakker med? Og er det mulig hvis det attpåtil er et menneske du er grunnleggende uenig med?  

– Jeg er veldig glad i mennesker, og vil gjerne forstå hvorfor vi gjør de tingene vi gjør og hvorfor vi tar de valgene vi tar. Dialog er kanskje det viktigste verktøyet for å virkelig oppnå dyp kontakt med et annet menneske, forteller Deeyah.

Bruk det vi alle har til felles

Deeyah snakker ofte med mennesker med ekstreme holdninger eller traumer i filmene hun lager. Da blir det ekstra viktig å finne felles grunn for å lykkes med dialogen.

– Hva har vi til felles? Jeg har lært at det er det menneskelige. Det er det som er ødelagt inni oss, våre usikkerheter, den følelsen av å føle at man ikke er bra nok, all den tvilen på seg selv som vi alle føler på. Dialog handler om å skrape bort alt annet, alt på overflaten, og komme inn til det dypt menneskelige. Kommer man din kan man bygge hva som helst.

Deeyah forteller også at alle mennesker har et grunnleggende behov for å føle seg sett og hørt. Det å føle at man betyr noe for noen. Disse behovene må alle få dekket, og er en felles plattform uansett hvor forskjellige de hun snakker med er fra henne selv.

Hun fortsetter med å understreke at i en dialog er lyttingen avgjørende. Og her har Deeyah noen konkrete råd og ting hun gjør selv for å klare å skape den dype forbindelsen til den hun snakker med.

Deeyah Khans tips til å bli en bedre lytter

1. Vær bevisst på egen holdning

Min holdning, altså hva jeg tar med meg inn i rommet, er veldig viktig. Jeg må vise at jeg er helt åpen og oppriktig nysgjerrig. Hvis man er nysgjerrig på en ekte måte, gir det mye større rom til å stille ubehagelige spørsmål og å utfordre. Men hvis jeg kommer inn i rommet med en holdning som viser at jeg er klar for å slåss, så kan folk se det. Hvis jeg er stresset, nervøs eller sint, merkes det. Så jeg må jobbe for å være i balanse selv.

2. Legg fra deg alle fordommer

Jeg jobber veldig hardt å være så åpen som mulig, uten å forhåndsdømme eller å putte merkelapper på den jeg skal snakke med. Dette er ikke lett, men viktig for å la den du snakker med være seg selv. Det er et bevisst valg - istedenfor å dømme skal jeg være nysgjerrig.

3. Vær fullt og helt til stede

Å virkelig lytte handler om å være helt til stede, altså det å gi den andre min fulle, udelte oppmerksomhet. Det betyr at jeg ikke sitter og tenker på det neste jeg skal si, hva jeg skal gjøre etter dette intervjuet, i morgen eller noe annet. Jeg bruker min fulle kapasitet til å faktisk lytte og å være i rommet.

4. Lytt til mer enn ordene

Jeg lytter til mye mer enn det som blir sagt. Stemmebruk, pauser, toneleie, eller de små endringene som skjer når den andre forteller. Jeg leser kroppsspråk og ansiktsuttrykk, og tar alt inn. Dette blir spesielt viktig når jeg vurderer hvor utfordrende jeg kan være i spørsmålstillingen, hvor langt jeg kan tøye strikken.

5. La den andre få si det den må si

Jeg lar folk få si det de trenger å si. Noen ganger må de få si ting bare for å provosere, på en måte for å bare «få det ut». Det er ofte etter det dialogen kan begynne. Dette tar ofte mye tid, men jeg er heldig nok i mitt yrke til at jeg kan ta den tiden.

Deeyah Khan kommer til KLP Kommunekonferansen 13. og 14. mars. Her skal hun ta tak i konkrete utfordringer mange kommuneledere står i, og gi sine beste råd til hvordan dialog kan løse utfordringer som konflikter, uenighet eller frykt for endringer.

Klar for KLP Kommunekonferansen 2025?

Det er vanskelige tider og vi forstår at vi ikke kan fortsette i gamle spor. Men evner vi å bryte ut av dagens rammer og systemer som ikke funker lenger? Årets konferanse handler om modige kommuneledere og hvordan man bygger lokalsamfunn ved å tørre å handle, ta i bruk kreativitet og styrke den positive kraften som allerede finnes. 

Se programmet

 

Interessante artikler

Skjermbilde 2025-01-24 kl. 13.18.05

– Du må skjønne at du ikke gjør det alene

28.01.25

Hva kreves av lederne som skal ta offentlig sektor gjennom de enorme omstillingene vi trenger? Tine Sundtoft og Martine Langberg fra AFF varmer opp til Kommunekonferansen 2025 med en prat om modig lederskap.

Skjermbilde 2025-01-17 kl. 10.38.55

– Vi må huske på at normen er å være litt feig. Unntaket er å være modig.

28.01.25

"De flinkeste slutter" hevder André Mundal i boken sin. I opptrappingen til Kommunekonferansen 2025 tok Martine Langberg fra AFF en prat med Mundal om mot, lederskap og hvordan offentlig sektor skal klare å beholde de som er villige til å ta kampene.

IMG_4138

Dette skjer på KLP Kommunekonferansen 2025

10.02.25

Det er vanskelige tider og vi forstår at vi ikke kan fortsette i gamle spor. Men evner vi å bryte ut av dagens rammer og systemer som ikke funker lenger?